úterý 7. května 2019

Lázně Libverda

Tohle město jsme znali důvěrně z vyprávění mojí nevlastní babičky, trávila tady několikrát dovolenou s rodinou. Nás nikdy nenapadlo, že se sem podíváme, ale když na nás při hledání ubytování vyskočil penzion právě tady, bylo to jasné. Okoukneme, kam Anděla za mládí tak ráda jezdila.

První písemná zmínka o obci je z roku 1381, kdy se jí říkalo Lybenwerde/Liebenwerde - líbezný ostrov. Původně šlo o pasteveckou obec. Podle pověsti jeden místní kohout chodíval popíjet rezavou vodu na pastvině a těšil se dobrému zdraví. Po jeho vzoru pak začali vodu pít i místní obyvatelé a voda jim zaháněla různé nemoci.
Po objevu léčivých pramenů nastal koncem 16. století rozvoj lázeňství. Libverdskou kyselku si nechal posílat nejen saský panovník August I., ale i Albrecht z Valdštejna. Kristian Clam-Gallas, majitel frýdlantského panství, nechal v letech 1776-1818 otevřít nové prameny. Původní vytékaly do lipového špalku, hrabě nechal v jejich blízkosti postavit empírový zámeček.
V první polovině 19. století byla vybudována kolonáda s pavilonem, uprostřed byl v roce 1803 vztyčen hudební pavilon. Na kolonádu navazuje rozsáhlý park.
Lázně se specializují na léčení chorob srdečních a cévních, na léčbu onemocnění pohybového aparátu a v neposlední řadě i léčbu duševních chorob.











V parku by teď nově měly být instalovány dřevěné hrací, naučné prvky pro děti.









Libverda je poklidné lázeňské městečko, kde kromě empírových staveb najdete i staré chaloupky. A taky fajn dětská hřiště.





Anděle udělaly Libverdky velkou radost :-)

2 komentáře:

  1. Krásné místo, nikdy jsem tu nebyla. Působí klidně a romanticky.
    Taky vozíme oplatky z lázní jako suvenýr ;)
    Hezký volný den, Ilona.

    OdpovědětVymazat
  2. Lenka Stýkalová21. května 2021 v 9:13

    Lázně Libverda jsou pěkné místo. Manžel byl nedaleko v Novém Městě pod Smrkem na vojně. Byli jsme tam před pár lety na dovolené, kdy se chtěl podívat do starých kasárna... No trochu ho to vzalo, protože po kasárna ani stopy a objekt byl rozprodán jednotlivým firmám. Ale bydleli jsme přímo v lázeňském objektu v Libverdě a tam to bylo super. Pamatuji si na jedno odpoledne, kdy jsme měli kafíčko a servírovala se hrníčková bábovka... Nebo nevím, jestli hrníčková, ale prostě jedna z nejlepších bábovek, které jsem kdy měla. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)