pondělí 29. dubna 2019

Vodní nádrž Souš

I když není určena ke koupání, stojí za návštěvu.


Přehradní nádrže na Černé (Souš) a Bílé Desné byly vybudovány před první světovou válkou jako součást systému retenčních nádrží, které měly chránit oblast před povodněmi.
Přehrada Souš byla vybudována na místě stejnojmenné osady, kde se nacházela sklářská huť a 14 domů, které si majitelé rozebrali a přenesli do okolních vesnic.
Kolaudace obou nádrží proběhla 18. listopadu 1915. 
18. září 1916 došlo k protržení přehrady na Bílé Desné. Po katastrofě byl snížen stav hladiny soušské přehrady, byla podrobena důkladné prohlídce a přestavě a znovu napuštěna v roce 1927.
Hráz soušské přehrady má délku 364 metrů a výšku 21 metrů.

Koupání a rybolov jsou tu zakázány, okolí je přísně chráněno. Kolem vede opravená cesta na Smědavu, spojuje Frýdlantsko s Tanvaldskem, otevřená je ale jen od května do října.
 

 
 

 
 



5 komentářů:

  1. Tam to vypadá moc hezky.
    Krásně jste se měli.
    Hezký začátek týdne, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno je tam nádherné, úplně jsme si to zamilovali :-)
      Tobě krásný víkend!

      Vymazat
  2. Tak to je úplná pastva pro oči. Bohužel teda ne pro ty moje, protože stále čekám na nové brýle, takže na obrazovku musím tak nějak mhouřit. Dokonce jsem teď přestala i jezdit za šera autem, abych někde něco nevyvedla. Buď sobě anebo, nedej Bože, někomu jinému! :) Ale i tak díky za pěkné fotky na pokochání. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, tak to my jsme nedávno také chtěli někam vyrazit na koupačku a právě jsme narazili na tuto vodní nádrž a byli jsme docela dost smutní z toho, že se tam koupat nedalo. Ale nesmutnili jsme, protože jsme si nedávno pořizovali k nám na zahradu nový bazén a hned po příjezdu jsme do něj skočili :)

    OdpovědětVymazat
  4. Naše rodina má podobné výlety za vodou (ideálně, když se v ní během parných letních dní můžeme vykoupat, zde to bohužel není možné) moc ráda :-) Na jaře letošního roku jsme se skvěle vybavili outdoorovým oblečením, které se nám podařilo sehnat díky webu http://kuponozdroj.cz/ za pár korun, a tak pro nás není problém vyrazit i do nějakého "terénu" ;-) Na Silvestr se chystáme do Jizerských hor, tak jsem zvědav!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)