neděle 5. srpna 2018

Slapská přehrada - Lesní tábořiště Nebřich

Tohle skvělé tábořiště jsme objevili už loni. Náhodou.


Bylo to před rokem v červnu, když jsme si řekli, že bychom se jeli vykoupat „asi někam na Slapy, ale nevim přesně kam, hlavně ne na Živohošť nebo tak, kde je hlava na hlavě, prostě pojedeme a třeba něco najdeme.“
A když jsme jeli přes Živohošťský most a podívali se doleva, bylo tam, co jsme hledali.
Bylo to ve všední den a před hlavní sezonou, takže lidí opravdu jen pár, jak na pláži, tak v tábořišti. Pláž převážně písčitá, místy s drobnými kamínky. Vstup do vody pozvolný. A krásný stín stromů. Sem tam projel motorový člun.
K pláži se suchou nohou dostanete jen přes tábořiště, měli jsme možnost si ho tedy prohlédnout, a hned jsme se nám zalíbilo. 
Jestli jste četli můj článek o kempu Kanak, tak si možná pamatujete, že máme rádi kempy bez ničeho, tedy bez atrakcí, zábavních programů, přípojek a kabaretů. Tak přesně toto Nebřich splňuje.
Loni jsem si to cvakla takhle... 

  


 
 
 




Tábořiště se nám tedy moc líbilo a hned jsme si řekli, že sem chceme někdy i pod stan. Ale protože to máme od domova asi 30 kilometrů a protože to v okolí celkem známe, nepřišlo nám úplně lákavé strávit tady třeba týden. Prodloužený víkend ideál. Vhodný termín se nám naskytl letos hned na začátku prázdnin. Bylo to ale zrovna v době státních svátků, takže ten samý nápad mělo spoustu dalších lidí. Tábořiště bylo doslova narvané a my jsme ukořistili asi jedno z posledních volných míst. 
Přála jsem si být někde dole u vody, dál je kemp směrem do lesa docela do kopečku. To poslední volné místo bylo s výhledem na vodu, bylo dost velké na náš stan, ale nebylo úplně rovné. Přesto se nám stan podařilo naštelovat tak, aby nám necestovaly věci a abychom necestovali ani my v noci. Měli jsme výhled skoro na celou vodní plochu, na pláž pár kroků, proti nám kotvil hausbót a přímo pod námi půjčovna, lodiček a člunů. Spokojenost.
Nevýhodou byl silnější vítr, který foukal od vody, směrem dál od břehu už bylo v kempu bezvětří.
A taky počítejte s tím, že povrch je klasický lesní, prašný a plný suchého listí. My budeme muset stan znovu postavit a podlážky celé vytřít. Nic hrozného, uvádím jen pro úplnost.
V kempu je recepce, stánek s občerstvením, kde mají takovou klasiku - párek v rohlíku, smažák, pizzu, kafe, zmrzku, můžete si tady dobít mobil... (ale hned vedle je hotel Laguna, kde je restaurace), najdete tam taky stůl na pingpong, malé dětské hřiště a poměrně nové a udržované sociálky. A je tam klid :-) 

A zrovna na téhle fotce, pořízené v neděli, byl kemp poloprázdný



 
Děti si v tom vyhrajou a vy si toho přivezete spoustu domů třeba v oblečení ;-)





A shodou okolností na 6. července připadá Svátek koupání v živé vodě
 
Vody bylo oproti loňsku víc, čímž se zmenšila pláž

Na vodě je dost provoz, a tak je prostor pro plavce ohraničen bójkami
 


 
Půjčovna loděk pod námi

Stan jsme měli mezi dvěma karavany a další stany byly od nás až přes cestu



K vodě kousek



Kemp není nikde na konci světa, v okolí je dost obcí a městeček, kde se dá nakoupit, ale my jsme na to domácí už zvyklí - chleba, focaccia, citronovo-maková babeta 

Babeta s výhledem

Mimo téma, ale pod stanem prostě chutná tak nějak jinak - jako tenhle čaj - dobrý sám o sobě, ale pod stanem dvakrát tak dobrý



Snídaně pod stanem

A ty večery!
 
 

Jeli jsme si sem na ty tři dny hlavně odpočinout, dočíst knížky, dopřát dětem koupačku a spaní ve spacáku, ale stejně nám to nedalo, abychom si od toho nicnedělání občas nedali voraz.
Hned druhý den dopoledne jsme si půjčili motorový člun a vydali se poznávat krásy nádrže z vody.

 
 
  

   
 
 
Šemíkův skok
 

 
 
 
 
 
 
Pláž u tábořiště z vody

Navečer potom přímo na hráz Slapské přehrady a cestou jsme objevili krásnou vyhlídku u Rabyně.
 



 






 


 
Cestou z hráze kdesi v polích
 
 

V neděli už cestou domů jsme se zajeli podívat ještě na zámek Jablonná a na náměstí v Novém Kníně jsme si dali italskou zmrzlinu.

 


 




 

 



 
 

 


 
 
Kostel sv. Máří Magdalény v Bělicích
 
 
Hrušková a pistáciová
Přidávám ještě pár tipů na další výlety a aktivity v okolí:

  • v bezprostřední blízkosti tábořiště je lanový park
  • u Živohošťského mostu je jedna ze zastávek parníku
  • Trapistický klášter Naší Paní nad Vltavou - prodávají tam výborné domácí sušenky
  • oppidium Hrazany
  • vodopád Měřín
  • hrad a skanzen Vysoký Chlumec
  • Sázavský klášter
  • bezpočet vyhlídek
  • zámek Konopiště, Jemniště, Dobříš
  • rozhledny Veselý vrch, Drahoušek, Drtinova - na té jsme shodou okolností byli na jaře
  • naučná stezka Drbákov - Albertovy skály
  • muzeum Trabantů Nová Ves pod Pleší

Už jste byli letos pod stanem? Nebo se chystáte? Kam rádi jezdíte? Nebo vám to nic neříká?

Mějte se!

6 komentářů:

  1. My jsme letos byli v kempu ve Feldkirchu (Rakousko poblíž hranic se Švýcarskem a Lichtenštejnskem) a bylo to super. Hned vedle kempu bylo malé koupaliště, které bylo pro hosty kempu zdarma a bylo otevřené celý den, i když nebylo úplně koupací počasí. Moc jsme si to užili. Na cestě domů jsme ještě byli několik dní na Albeři v kempu Osika, který by asi splňoval vaše požadavky - fajn koupání v rybníku, louka na stan a to je vše. A kempem projíždí úzkokolejka! Jen teda wc a koupelny pamatují nejméně 80. léta. Ale je tam čisto, jen trochu retro :-). A Česká Kanada je nádherná :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Museli jste mít parádní dovolenou :-) Zní to skvěle.
      A díky moc za tipy na kempy :-)

      Vymazat
  2. My jsme zrovna v Cerne v Posumavi, moje premiera na Lipne, ale teda v chaticce. Honzik jeste nema s Rozou odvahu pod stan, pry to musi nejdriv natrenovat na chalupe :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší je do toho skočit rovnýma nohama, jakýpak trénink! Děti stanování milují :-)

      Vymazat
  3. Jé, tam jsme se taky chystali pod stan - a ve stejném termínu :-o Bohužel nám do toho onemocněl prcek, tak z toho sešlo :-( Tak aspoň máme potvrzené, že to opravdu stojí za to (z webovek nás to úplně nadchlo) a taky, že mé obavy, že bude narváno, byly správné :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezměnila se situace a nevydali jste se tam ještě teď někdy, později? Protože opravdu je tam krásně a teď koncem léta jistě o mnoho větší klid :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)