středa 18. ledna 2017

Pod jedličkou

Letos, i přes všechna opatření, nám toho Ježíšek zase nadělil spoustu. Tak bych se o tu radost s vámi chtěla podělit :-)

Samozřejmě že největší část dárků tvořily knížky. Mimochodem, já jsem nedostala žádnou :-D Nakupovala jsem pro ostatní, ty, co jsem si koupila sobě, jsem si nadělila tak nějak už před Vánoci... prostě kovářova kobyla :-)

Některé knížky jsem už představila tady, tady a tady, zbytek na fotkách níže.


Knížky od babičky

Hravouka 
Tereza Vostradovská
nakladatelství Běžíliška

Řekla bych, že tohle byla po Mapách druhá knížka, která letos vévodila dětským knižním Vánocům v českých domácnostech.
Původně to byla aplikace na tablety, jsem neskutečně ráda, že se ji rozhodli vydat i knižně.



















Lindbergh - Dobrodružství létajícího myšáka
Armstrong - Dobrodružná cesta myšáka na Měsíc
Torben Kuhlmann
nakladatelství Dynastie

Lindbergha dostali kluci už loni ke Dni dětí, od tety, letos jim k tomu k Vánocům přikoupila i Armstronga. 
Knížky jsou úchvatně ilustrované, příběh je krásně zpracovaný, čtivý, děti nadchne, na každé straně je co objevovat, nad čím přemýšlet. O překlad se postaral náš oblíbený Radek Malý.

V LOM novinách 6/2016 navíc vyšel tento text:
Chcete-li potěšit nejen ty nejmenší, objednejte si uvedené knihy za zvýhodněných podmínek. Využijte akční slevu 15 % na všechny knihy. Stačí zaslat email s objednávkou knih na info@dynastie.cz, uvést název objednávané knihy či knih, počet kusů, Vaše jméno, kontaktní adresu, telefon, email a uvést slevový kód: LOM. Knihy je pak možné doručit za běžné poštovné na jakoukoli adresu v ČR.
Tak třeba to ještě platí.























Duhové pohádky
Daniela Fischerová
nakladatelství Meander

Na začátku šedou zahradu přivedlo Slunko k životu a naplnilo ji láskou.
Krátké něžné pohádky a verše.









Silmarillion
J. R. R. Tolkien
nakladatelství Argo

Knížka pro mého Muže. Miluje Hobita a Pána prstenů (a taky Eragona a jiné), ale tuhle kupodivu ještě nečetl.
Popisuje První věk světa - vznik Středozemě, její historii.
Tolkien si v podstatě vymyslel celý jeden svět, včetně jazyka, všech národů, mýtů a legend. 






Pohrátky - audiokniha
Pavla Soletka Krátká
Marie Snášelová Štorková
Elmavia

Ježíšek nadělil taky jednu pohádkovou audioknihu. Pohrátky už jsem vám tu představovala - knížku i pexeso, tak asi není třeba víc. Doplním jen, že audiokniha je úžasně namluvená Andreou Elsnerovou, Arnoštem Goldflamem, Bárou Hrzánovou, Jiřím Lábusem, Klárou Sedláčkovou Oltovou a Miroslavem Táborským.
V obalu se navíc skrývá originální hra.
Ještě doplním, protože se to nikde neuvádí, že doba nahrávky je necelých 100 minut.

Tímto je naše Pohrátková rodina kompletní :-)








Další velkou položkou na vánočním seznamu bylo Lego. O Legu už jsem tady taky psala. Všichni známe, takže jen v rámci doplnění. Bohužel nedisponuji obrazovým materiálem. Kluci to sice během dvou dnů všechno postavili, ale pak to během dalších dnů zase rozebrali, aby mohli stavět dle fantazie, a já jsem v průběhu postavené fáze neměla morál to nafotit.
Momentálně je u nás stav takový, že máme v obýváku asi osm dřevěných bedýnek, veškeré Lego rozebrané do kostičky, roztříděné podle barev, a snažíme se všechny sady postavit dle návodů. Ale jde to pomalu a v mezičase si kluci zase staví to svoje :-) Což je naprosto v pořádku, v tom vidím hlavní smysl a účel.
Příště dostanou velkou bednu kostek a hotovo.


Po knížkách a Legu jsem na seznam dárků přidala hry. Bez toho by to snad ani nebylo ono. Nebudu se rozepisovat o užitečnosti správně volených a dobrých her, nacházíme se právě v období, kdy obě děti už dorostly do věku, že chtějí a umí hrát, takže díky, společenské hry, trávíme díky vám zase o kus víc času společně.


Djeco Kinoptik City - hra/stavebnice, kterou jsem objevila krátce před Vánoci a hned jsem se pro ni nadchla. Existují ještě varianty Robots, Vehicules a Animonster, každá má něco do sebe, každá by kluky zcela jistě bavila - u Vehicules kolečka, Robots a Animonster mají oči a hýbací končetiny :-)
Ale City je největší, nejvíc variabilní, má nejvíc dílků. Případně ostatní sady můžeme dokoupit a kombinovat.






Pokud nemáte vůbec představu, jak to funguje, přidávám video.


Děti z Carcassonne - naprostá návykovka! Od rozbalení hrajeme denně, i několikrát.
Velmi jednoduchá a rychlá, ale zábavná a pestrá hra. Pokaždé jiná.
Už je asi hodně profláknutá, ale pokud jste o ní přece jen ještě neslyšeli, nebo slyšeli, ale váháte, tak doporučujeme. 
K narozeninám jsem dostala i klasickou "dospěláckou" verzi, o té v příštím článku, ale naťuknu, že se k ní dají kupovat různá rozšíření. 
Jediné, co bych jí vytkla, že jsme ji měli pořídit už dávno :-)


Detoa Malý architekt - tuhle krásnou dřevěnou stavebnici dostali kluci od dědy a babičky, kteří byli přímo v Detoa na exkurzi. Detoa je česká firma z Jizerských hor. Tato stavebnice není první hračkou, kterou jsme od nich měli, a vždy jsme byli spokojeni. Kvalitou zpracování se vyrovná námi oblíbenému Djeco, opravdu vydrží, a navíc je to prostě poctivá "naše" práce, materiál je co nejvíc lokální, designově je to moc příjemné, takové trošku milé retro, jemné, vkusné, tradiční.


Každý dostal ještě jeden velký sáček s různými dřevěnými komponenty, v každém bylo něco jiného, patrně "zbytky" z výroby, které se ještě takto zužitkují. Děti si z toho mohou stavět, tvořit dle fantazie, navlékat, lepit, šroubovat. Z obou sáčků jsme to sesypaly do bedýnky a už vzniklo spoustu figurek, zámků, robotů, mašinek, vozítek všeho druhu...
A do třetice dostali ještě šplhajícího Krtka :-)



Piatnik Safari - dárek od tety a její rodiny. A pěkně se trefili :-) Hra je zábavná, kvalitně zpracovaná, všechno festovní, dřevo, karton - jen křoví je z plastu, ale bytelné. Kluky hodně baví. Hrajeme ale v trochu lehčí formě, originální pravidla mi přijdou až moc překombinovaná.


Ani dřevěné koleje nezůstaly bez dárku, babička jim a klukům nadělila tyhle dva domečky. Značka je Carousel, na netu se mi je najít nepodařilo, ale dle všeho je asi prodávali v Tesco. 
Jsou různě rozkládací a kromě toho, že jdou použít jako policejní stanice, garáž nebo nádraží s novinovým stánkem, tak slouží i jako tunel a nadjezd. 



No a samozřejmě ani na Schleich zvířátka jsme nemohli zapomenout, aktuálně už máme 66 kousků (a asi tak 200 dalších nutně potřebujeme). Ježíšek přinesl Hannoverského hřebce, klisnu a hříbě, labuť s mláďaty, mládě slona afrického a indického, želvu obrovskou, mládě krokodýla, tučňáka s mládětem a klokana.










Ještě jsme zdarma k objednávce dostali dvě figurky zn. Bullyland - hříbě zebry a žábu. Jsou určitě kvalitní a pěkně zpracované, ale mohla jsem si díky nim v praxi ověřit, že Schleich je prostě jednička. 


Na závěr z klučičí sekce ještě vtipný dárek - vyšívání :-) Kluci z toho teda byli nadšení, hlavně z autíčka, ale vyšít jsem jim to musela já, nechtělo se jim. Mě to naopak bavilo, vrátila jsem se do dětských let.


Následují dárky pro mě a Muže - první je kosmetický. Já jsem Muži koupila kosmetickou sadu od Weleda - sprchový gel a krém. Weleda je u nás už zdomácnělá klasika, už jsem ji tu několikrát zmiňovala, hodně kupujeme dětskou kosmetiku, ale i pro sebe, a se vším jsme spokojeni. Miluju jejich jemné vůně. Ten sprcháč mi voní asi nejvíc ze všech sprcháčů, co kdy Muž měl.
Na krémy ho moc neužije, spíš je nepoužívá, ale teď v těch mrazech za něj byl rád. Mnoho dojmů z něj nedostanu, ale prý se mu hezky roztírá a nemá mastný obličej :-D

Meruňkovou sadu Manufaktura jsem dostala od tety - všechno krásně voní, ale složení mě teda zklamalo. Myslela jsem, že Manufaktura se profiluje jako přírodní kosmetika.




Hlavním dárkem pro Muže ale byly tyto Prim hodinky. Jsou původní, s českým strojkem. Nošené, ale v perfektním stavu. Sháněli jsme je několik let. Muž je kdysi objevil na jedné aukci, která mu ale utekla, a od té doby po nich pátral. Tak se konečně zadařilo. Snad ani nemusím dodávat, jakou z nich měl radost :-)




Nadělili jsme si taky náš oblíbený čaj - Harney & Sons Earl Grey Supreme.


Mně Ježíšek nadělil novou velkou peněženku, chtěla jsem koženou a co nejjednodušší, co se týká vzhledu, nemám ráda ty kovové přezky a cvočky.
Pak taky nový diář od Papelote a nový blok.
A taky parfém od Weledy. Vybrala jsem Grenade, i když původně jsem si myslela na Rose. Ještě si chci někde očuchat Onagre, protože k tomu jsem se zatím nikde nedostala. 
Grenade mi na první dojem nesedl, byl takový těžký, sladký, ale za malou chvíli se krásně zjemnil a čím déle jsem ho měla na kůži, tím více mi voněl. 
Pokud nemáte možnost tyhle parfémy nikde vyzkoušet, a chtěli byste se aspoň podle něčeho orientovat, tak napíšu, že moje oblíbené klasické vůně jsou například Gucci Rush 2, Jil Sander Sun a Pure, CK Euphoria, Flower by Kenzo nebo YSL Babydoll.







Rodinně jsme si nadělili rodinný kalendář od Jany z lesa. Přilepili jsme si ho na lednici. Fotka je mizerná, páč na té straně za lednicí není žádné světlo, ale i tak mu to tam moc sluší a pilně si do něj zapisujeme.




Na závěr si nechávám svůj vánoční dárek, o kterém jsem opravdu do poslední vteřiny neměla sebemenší tušení. Hezky to na mě ten můj Muž sehrál :-)
Už když jsme si před pár měsíci pořídili kuchyňský robot kMix, tak jsem básnila o všech těch nástavcích a že nevím, který pořídit dřív. Muž pořád mlžil, předstíral, že nemá čas, aby se na ně taky podíval a něco jsme společně vybrali.
Většinou si už dárková překvapení neděláme, vzájemně si řekneme, co by ten druhý chtěl, a to pořídíme. I když oba to vždycky něčím menším porušíme. Já jsem si letos myslela na drobné náušnice.
Proto když kluci najednou při rozbalování vylovili zpoza stromečku jednu velkou a jednu ještě větší krabici, zůstala jsem jen sedět a vůbec jsem se nemohla zorientovat, co je to za dárky, nevzpomínala jsem si, co jsme to těm dětem ještě koupili. Trvalo mi opravdu dlouho, než mi došlo, že to jsou dárky pro mě. Krabice jsem rozbalovala s přesvědčením, že je to jen habaďůra, že rozbalím pět menších a menších krabic, až mi zbyde nějaká maličká - třeba s těmi náušnicemi.
Takže když na mě z papíru vykoukly tři nástavce - na spaghetti, tagliatelle a ploché těstoviny - ani jsem nedýchala!

Hned mezi svátky jsme je vyzkoušeli. Lepší těstoviny jsem nikdy nejedla :-D

Nástavce už se mi do linky nikam nevejdou, tak je máme v bedýnce pod linkou, vejdou se tam úplně přesně, jak kdyby byla dělaná přímo na ně. A zároveň by se tam určitě ještě nějaké další vešly :-)






Takže děkujeme moc všem Ježíškům, lepší to ani být nemohlo :-)

11 komentářů:

  1. To opravdu nemohlo! Vzdycky je krasne,kdyz se podari zkombinovat radost s prekvapenim:-)
    Tradicne mivam problem,kam vsechny ty darky umistit,kdyz nastane doba je umistit:-)))
    My jsme letos vychytali prakticke darky,u kluku bodovalo Lego,buzoly,zolikove karty,u mladsiho aktovka(k nasemu udivu,jak moc bodovala). S manzelem jsme si obnovili lyzarskou vybavu a nadelili si cestovatelske plany ...
    Pribuzenstvo dostalo darovaci certifikaty od skutecnydarek.cz
    TakyfajnVanoce.
    ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné dárečky, je skvělé, že se překvapení podařilo! :)
    Moc ráda se k Vám chodím inspirovat (především, co se knih týče).
    Mějte pěkné novoroční dny, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně jsem se začetla...měli jste se suprově. A teda Dobrodružnou cestu myšáka na měsíc Ondra 100% musí mít...nikdy jsem tu knihu neviděla. Bude se mu líbi. Navazuje na sebe nějak příběh? je dobré mít oba díly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh nenavazuje, takže vám postačí i jenom Armstrong, ale osobně bych doporučila koupit rovnou obě :-D Jsou vážně boží.

      Vymazat
  4. Carcassone je ma srdcovka, mame dve zakladni sady, abychom mohli poradne stavet nejaka rozsireni.. je to bomba hra. Od te doby jsme poridili dalsi spolecenske hry, ale tahle je ma top!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakože abyste měli víc kartiček, tak máte dvě sady? To by bylo super, protože je fakt, že takhle jich tam zase tolik není a dost nás to omezovalo. Ale zase to bylo komplikovanější :-D Já přemýšlím o nějakých těch rozšířeních.

      Vymazat
  5. Tak to u nas byly podobne darky.

    - Knizky, ktere musim priznat deti naprosto ignnorovaly. Jezisek jim take nadelil Mapy, Hravouku a Duhove pohadky. Navic jeste nejake to prvni cteni, kdyz uz mame doma prvnacka

    - Lego, ze ktereho byly deti hodne nadsene a vse bylo poskladano jeste ten vecer. Nastesti si praly jen mensi sady, nic obriho.

    - Koleckove brusle. Moc je chtely a nakonec se na ne ani nepodivaly. Tak ale jejich cas prijde az za nekolik mesicu.

    - Hry, tentokrat pouze karetni od Djeco. Nejvetsi uspech asi mela Cervena Karkulka. Carcassonne mame jiz vice jak deset let a porad nas bavi, ale top deskove hry jsou u nas Osadnici a z karetnich Bang. To ale jeste nejsou moc hry pro deti, ale uz se nemuzu dockat, az mi deti povyrostou a pridaji se k nam. Poslednich par let uz radeji zadne hry nekupujeme, protoze uz na ne neni misto :-).

    - A uplne nejvetsi uspech mel robot Zigy. Prala si ho dcerka od Jeziska a jelikoz skoro nezlobi, tak ho Jezisek musel donest. Nastesti mame hernu a tak byl robot vykazan do herny, jinak by se mu brzo asi rozbil reproduktor :-). A aby tech robotu nebylo malo, tak prvnacek dostal programovatelneho robota, protoze IT tatinek uz planuje IT vychovu nasich deti. I kdyz popravde, ja jsem ten napad navrhla a manzel nadsene souhlasil.

    - Posledni darek, ktery asi u nas stoji za zminku byla kulickova draha od prarodicu. Vsechny deti nadsene, starsi stavi, nejmladsi posila kulicky a bohuzel i bori.

    No a pro rodice to byly jen same prakticke darky do kuchyne a do prace. Ale i tak udelaly radost.

    Celkove jsem z letosnich Vanoc spokojena. Deti spokojene, rodice nejsou financne zruinovani a vlastne ani nebylo tolik hracek, ktere by zabraly misto v uz tka plne hernicce. Snad se nam to pristi rok podari jeste minimalisticteji.

    OdpovědětVymazat
  6. Mela jsi uzasne vanoce, gratuluji ;) Me nejvice potesily tyto hodinky - https://www.elarte.cz/moda-a-sperky/hodinky/cerne-hodinky-nuno.html po kterych jsem strasne dlouho prahnula ;) Jeste se chci zeptat - davas si nejake predsevzeti do noveho roku? Maaja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný hodinky, moc zajímavý :-) Musí vypadat úžasně na ruce.
      Předsevzetí si nedávám, stejně bych ho nedodržela :-D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)