pondělí 29. srpna 2016

Duplo a Lego

Naše rozrůstající se plastová flotila.

Lego a Duplo jsou jedny z mála plastových věcí, které doma máme a chceme mít.
I my s bráchou jsme jako malí měli doma spoustu Lega, vozili nám ho tenkrát příbuzní z Itálie. A tak vím, kolik jsme si s těmi stavebnicemi užili zábavy, jak jsme dlouhé hodiny a hodiny stavěli a bourali a hráli si. A nebýt toho, že se nám ta naše sbírka "omylem někam zatoulala" (rozumějte - půjčili jsme ji), tak by si s ní dnes hrály naše děti. Lego je držák.

Samozřejmě i v případě našich dětí jsme začali Duplem. Myslím, že je zbytečné ho představovat - prostě krásně opracované kostičky, velké tak akorát do malé dětské ručky, která trénuje motoriku, a které na sobě skvěle drží, a zároveň jdou snadno od sebe. 


Tohle jsou stavebnice našich kluků. Možná jsem na nějakou zapomněla, už si s Duplem tolik nehrají, mají to vše rozebrané ve velké bedýnce a kostky využívají spíše pro stavbu velkých garáží nebo do základů kuličkodráhy.




Hubelino kuličkodráha není originální Lego výrobek, ale je plně kompatibilní se stavebnicemi Duplo. A děti se s tím skvěle zabaví. Vlastně i dospělí.
Základní sadu dostal Eliášek loni od kamarádů k narozeninám, my jsme mu k Vánocům přikoupili rozšíření s trychtýřky a strávili jsme u toho celá rodina hodně chvil. Je to vážně zábava :-)


Duplu už i Alánek pomalu odrůstá, takže jsme automaticky začali kupovat Lego. Kdysi Eliášek dostával od příbuzných takové ty malé Lego krabičky (Lego Juniors), ve kterých byla třeba jen motorka, nebo malé hasičské autíčko apod. Takových máme několik, ale abych řekla pravdu, tak už v tom nemám moc přehled, a taky jsou to starší kolekce, takže na obrázku níže nejsou. Jsou tam jen ty větší a novější sady, které kluci za poslední dobu dostali. 


Vlastně jsem o Legu chtěla napsat, protože kluci teď během prázdnin oba oslavili svůj svátek a Eliášek taky šesté narozeniny a ke každé příležitosti dostali nové stavebnice. 

První oslavil svátek Eliášek a dostal popelářské auto. Pak Alánek a dostal dopravní letadlo. A minulý týden slavil Eliášek narozeniny a toho Lega se mu sešlo opravdu požehnaně - velká hasičská stanice, zlodějská základna, Ferrari a Ford Mustang a oba ještě dostali po jedné figurce - chtěla jsem tedy jiné, například indiány, ale nepodařilo se mi je sehnat. Z Buzze Rakeťáka a z Mickey Mouse ale měli radost i tak :-)








Ještě bez hasičské stanice a úkrytu zlodějů

Lego teď u nás zkrátka frčí. Jsem tomu ráda. Je to sice plast, ale nebliká to, nevydává otravné zvuky, dá se z toho stavět, co vás napadne, děti si na tom skvěle trénují jemnou motoriku, stavebnice se dají využít i k mnoha jiným účelům - např. na učení barev, počítání apod.

Kluci v průběhu času všechny složené stavebnice rozebrali, všechny kostičky jsme měli v jedné velké bedýnce a oni z toho stavěli dle svého. Což je fajn a naprosto v pořádku. Ale chytla nás jednoho dne s Mužem mánie, že všechno postavíme dle návodů a prověříme, jestli máme všechny kostičky.
Stavěli jsme to asi dva dny, velmi intenzivně, postavili jsme skoro vše - od těch malých stavebnic už nemáme plánky, něco se nám podařilo najít na netu, ale ne vše - a kostičky nám chybí asi jen dvě. Úspěch!
Prvně jsme ale všechny kostičky pečlivě roztřídili dle barev, lépe se nám v tom pak hledalo.

Skládání dle předlohy


Kluků fantazijní stavby

Eliášek mi postavil kávovar



Kromě klasických sad máme doma i několik zvířátek s pár kostičkami (na složení boudy či terária) z časopisů Lego Friends. Je to primárně určeno holčičkám, ale klukům se líbila ta zvířátka.



Lego se zdá být nesmrtelnou hračkou, kterou miluje už několikátá generace.
No schválně - našel by se mezi vámi někdo, kdo Lego nemá, nikdy neměl a ani ho mít nechce?

13 komentářů:

  1. Supr sbírka. Kluci hlavně frčí v Lego City vlaky. Máme tu velkou sadu a navíc koleje. Mají rádi silnice ty podložky z lega. Vyhrají si s tím velmi. Peta dostane k šestým narozeninám asi policejní stanici a Ondra si pak přeje hasičskou.
    Duplo občas taky jeste vytahnou. Strašně se mi líbí hubení no kulickovka, ale mam pocit, ze jsou na ni "velcí" ale vyhráli by si. Možná na Vánoce pro prcka aby tam něco měl. A vyhrají si i kluci. :-).
    No a ja jsem si musela , no dobře chtěla koupit holcici lego. Mam svoji blondýnku figurku a pizzerii a skútr. :-)
    I bych se rozepsala k lego ale jsem jen na mobilu. Zdravím z porodnice :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předně - můžu gratulovat? :-) Máte se? :-)

      No a k Legu - vlaky se nám taky líbí, ale kluci mají velkou spoustu dřevěné vláčkodráhy, tak asi zůstaneme u toho. Ale bylo by pěkné mít opravdu Lego město i s těmi kolejemi.
      Obě stanice jsou fajn, policejní mi přijde větší a víc vybavená, ale zase v hasičské jsou dvě garáže a ta tyč pro požárníky, po které figurky opravdu sjíždějí dolů, no velká atrakce :-D A koukala jsem, že tu naši policejní stanici (kterou máme od Vánoc) už asi nevyrábějí, mají teď nějakou novou, na ostrově. A ta se mi líbí snad i víc. Což mě teda štve, protože bych je klidně měla obě, ale leze to dost do peněz :-D
      Hubelino prckovi kup. Pro miminko skvělý dárek :-D a mezitím ho zbytek rodiny určitě nenechá zahálet :-D
      A ještě k tomu holčičímu Legu - když si Eliášek vybíral k narozeninám, tak jsem mu trochu i podsouvala nějaký ten holčičí hotel, že přece to pro kluka taky není úplně špatný :-D Ale neuspěla jsem. Hasiči jsou hasiči. Tak říkáš, že si to mám koupit pro sebe? :-)

      Vymazat
  2. A zajímalo by mě, kam si to postavené lego kluci dávají? Třeba ty naše vlaky jsou velké. Okruh je celým obývaném do kuchyně. Pak to dáváme do skříně nahoru. Hlavně kvůli návštěvám co chodí za klukama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlaky doma taky nemáme nonstop postavené, stane se, že jim to občas dovolíme nechat pár dní, ale hrajeme pak kličkovanou. Většinou to prostě uklidí, než jdou spát.
      Ale jinak Lego mají na zemi (velké) a nebo v knihovně, na policích. Kamarádů k nám zase tolik nechodí, spíš chodíme ven, tak se o to nebojím.

      Vymazat
  3. Také jsme legomaniaci :) Pro nás naprosto dokonalá hračka,i když starší (druhák) pomalu přesídluje své zájmy jinam,moc se těším, až můj novorozenec objeví kouzlo dupla.Mám schováno po starším ale už teď vím,že bude třeba dokupovat,udělali totiž teď tak nádherná zvířátka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dopoledne jsem to psala na FB jiné uživatelce, že se mi z Dupla moc líbí ta sada Cesta kolem světa a Lesopark, že je tam spoustu zvířátek :-)
      A nestrašte, že ve druhé třídě už je Lego nebude bavit, staršímu je teď šest, to je skoro už za rok a my teprve začínáme kupovat :-D

      Vymazat
  4. Zdravime zpoza hromady Lego kostek:-))
    V mladi jsme moc neDuplarili, az Lego hosiky chytilo za srdicka. Nyni je po rodine vdecnym a jen tak nevycerpatelnym nametem darku ke vsem prilezitostem. Coz me tesi. Kluky naucilo samostatnosti,postupu dle navodu,logice,soustredeni. Oba dokazi skladat pekne podle navodu,dokonce starsi (6) zvladl kategorii 7-12. Nas jako rodice odhaneji,prichazime na radu az v krizovych momentech pomichanych ci zatoulanych pidicasti,obvykle je maji pod telem v zapalu kreativity. Nefunguje u nas spolecne staveni,to vydrzi prvnich pet minut,pro klid v dome musi mit kazdy svoje. Vedou ryze chlapske modely. Skladujeme snad na kazde polici v pokojicku,neco jako soucast koleji a drahy. Vrtulnik mame v loznici ...momentalne ...pujceny ...na letani:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravíme a jako bys to psala od nás z domova :-) Prostě ti kluci se v tomto nezapřou a mají to asi všude stejně :-)

      Jinak včera (předevčírem?) jsem dávala na svůj profil na FB odkaz na rozhovor s Čechem, který v Dánsku navrhuje modely pro Lego Creator, moc pěkný a vtipný rozhovor, jestlis neviděla a chtěla by ses mrknout. My jsme koukali celá rodina :-) Hrdě :-)

      Vymazat
  5. Jako mala jsem lego vubec nemela. Tak nejak slo uplne mimo nas, stejne jako spousta jinych veci.

    Ted co mam deti, tak lego domu jsem kupovala. Ted uz mi prijde, ze jsem ve stavu, kdy mame doma hromadu dupla a sice se mi nove stavebnice libi, ale neni na ne misto ( ach ano, uz zase nedostatek mista). Dcera dostala par malych sad lego Friends ( hlavne drive prodavane male sacky, kde bylo zvire a par veci k nemu), velke sety se ji nelibi. Ja moc ty male kosticky nemusim, pac se bojim poztraceni. Takze opatrne chodim okolo a stale zavrhuji porizeni.
    Jak vlastne male lego uchovavate? Vse na jedne hromade a nebo po jednotlivych projektech? Prijde mi, ze kdyz se jednou neco da dohromady, uz je to ztracene v propadlisti dejin.

    Ale udelalo mi velkou radost, kdyz jsem zjistila, ze znovu vysla knizka od P. Cecha O Mrackovi, tu jsem hledala dlouho a nikde ji nebylo
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen v rychlosti zatím - O mráčkovi jsem dnes zrovna koupila, ale pšššt, zatím je schovaná. Ale úžasná! Ostatně jako všechny od PČ :-)

      Vymazat
    2. Tak se ještě jednou vrátím ke komentáři, tentokrát k tomu Legu :-)
      Mně se ty větší sady Lego Friends docela líbí, až mě v tomto mrzí, že nemám tu holčičku, bych si hrála s ní :-D

      Lego máme buď postavené (momentální stav, který trvá už nějak podezřele dlouho), jak má být, nebo je rozebrané do kousíčku, máme velkou dřevěnou bedýnku a v té to je. A když chtějí kluci stavět, mají tác (používají ho třeba i na modelínu apod.) a na tom si staví, takže se minimalizuje riziko zatoulání maličkých částí. I když i ty samozřejmě pravidelně lovím zapadlé v sedačce, pod sedačkou, pod skříní...
      Teď jsme to museli rozdělit podle barev, protože kostiček už bylo opravdu hodně a v té bedně se nedalo pořádně nic najít, tak takto to bylo v menším množství, přehlednější.

      Vymazat
  6. Tolik lega, šťastné do děti! Jen..kdyby to nezabíralo tolik místa a nestálo tolik peněz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kluci mají za úkol postavit do Štědrého dne všechno Lego, protože to mají rozebrané a na jedné hromadě v bedýnce (opět - v létě jsme to vše roztřídili a postavili). Protože jim Ježíšek k Vánocům slíbil nové sady.
      Ale pak jsme si s Mužem říkali - no jo, ale když to bude postavené, kam to dáme? :-D Ideální by byl extra pokoj pro mašinky a Lego :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)