středa 6. dubna 2016

Velikonoce

Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod Velikonoční, Velikonoční pondělí

Po Zeleném čtvrtku, kdy jsem byla ještě v práci, přišlo na řadu pár dní volna, částečně měl s námi volno i Muž.
Na Velký pátek má být ticho, má se rozjímat a rozhodně se nemá pracovat. To jsme s kluky splnili dokonale (až na to ticho, prostě domácnost se dvěma dětmi). K obědu jsme si dali s chutí jen nastavovanou kaši, protože Velký pátek je dnem nejpřísnějšího půstu.


Po obědě jsme šli rozjímat na zahradu, bylo krásně. První letošní káva na sluníčku.
Kluci si hráli se zvířátkama a skládali obrázky ze zbytků adventního věnce.




Navečer si pak doma hráli v nejtmavším koutě bytu, to proto, aby si tam mohli svítit baterkama! :-) A k večeři byl farmářský vývar - nějak se nám ta Schleich sbírka od posledně rozrostla - začali jsme slonem a žirafou na Arše Noemově.



Tu záležitost kolem beránka máme letos opět pořešenou - kluci dostali oblečení, spoustu bot (lepší živit, než šatit) a poslední kousky domácích zvířat. Byla s nimi docela potíž - o tom možná jindy.
Muž si pořídil nové hodinky a já bundičku a kabát. Tu bundičku o pár dní později zlevnili na půlku :-( Co už.



Bílá sobota byla naopak dnem pečení, úklidu a posledních příprav. Od rána jsem byla v zápřahu. Dopoledne jsem myla okna a pekla chleba, Muž pletl pomlázky.



K obědu byla pizza. Tatínkovi do práce jsme upekli voňavou křupavou buchtu a pak jsme se vrhnuli na barvení vajíček. Domácí jsme neměli, tak bylo třeba octem odstranit razítko, pak odmastit a pak uvařit - polovinu v cibulových slupkách, polovinu v červeném zelí.




Pak přišla na řadu výzdoba a pečení mrkvového beránka, lineckých sušenek a kváskového mazance - ten mi letos vůbec nechtěl kynout. 




Mrkvový beránek:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
2 lžičky vinného kamene
pár kapek citronového oleje (nebo kůra asi z půlky citronu)
0,5 lžičky skořice
trochu mleté vanilky
1 lžíce fialkového cukru
1 lžíce Síly květů
3 hrnky jemně nastrouhané mrkve
4 vejce
1 hrnek oleje
(a dále třeba oříšky, rozinky, čokoláda... ale to nedávám)

Žloutky ušlehat s cukrem, přimíchat olej a mrkev. Z bílků ušlehat sníh. Mouku smíchat s vinným kamenem a kořením. Vše smíchat dohromady a nalít do formy. Péct na 180°C asi hodinu.

Kváskový mazanec:
kvásek - 1 lžíce kvásku, 130 g špaldové mouky, 130 g vody
150 g krupicového cukru
150 g rozpuštěného másla
200-250 ml vlažného mléka
500 g polohrubé mouky
50 g rozinek
50 g pokrájených oloupaných mandlí
30 g vlašských ořechů
3 žloutky
1-2 lžíce rumu
mletá vanilka
špetka soli
trochu citronové kůry
špetka muškátového oříšku
špetka mletého anýzu

Den předem si připravit kvásek. Druhý den smíchat v míse mouku s cukrem, vanilkou, solí, kůrou a kořením. Přidat kvásek, žloutky, rozinky, 2/3 mandlí, ořechy, máslo a mléko. Zpracovat těsto a nechat kynout asi 3 hodiny. Během této doby můžete 2-3x přeložit.
Z těsta pak vytvořit bochánek, dát na plech a nechat ještě asi hodinu až dvě kynout. Troubu předehřát na maximum. Bochánek nožem naříznout do kříže, potřít vajíčkem, posypat zbytkem mandlí a dát do zapařené trouby péct na 10-15 minut. Po té zmírnit teplotu a péct ještě zhruba 40 minut. Po upečení ihned potřít rozpuštěným máslem.

Linecké sušenky peču jako klasické linecké - recept najdete tady.

Neděle už byla ve znamení relaxu, vše připraveno, mohli jsme odpočívat. K obědu jsme si udělali klasickou velikonoční nádivku s uzeným a kopřivami. Připravuji ji podle tohoto receptu.



Kluci se konečně dočkali pondělí! 
Ráno jsme si dali snídani, pak šli kluci koledovat k sousedům.




Než se vrátili, schovala jsem jim na zahradě pomlázku. Cesta byla značená vajíčky, které jim dala babička a se kterými jsem nevěděla, jak naložit. Tak se hodila :-)
Samozřejmě až odpoledne jsem si uvědomila, že jsem jim do pomlázky nedala ovoce. Tak to vypadá, že dostali jen samou čokoládu.



Potom jsme společně vyrazili ke tchánovcům. Když si kluci upletli ty pomlázky, tak já jsem si upletla vlasy.



Na oběd jsme se vrátili domů - měli jsme jehněčí a zbytek nádivky a zapečené brambory a hráškové pyré a dobré víno :-)



Tohle kluci vykoledovali. Plus to ovoce.
Od té doby s námi bydlí dvě dinosauří vejce.



A po obědě výlet. Vyrazili jsme na stezku mezi Srbskem a Berounem. Byli jsme tam i loni. Tentokrát tam bylo mnohem rušněji. 
Bylo tedy krásně, příjemně teplo, všude to tam kvetlo - podléšky, orseje, blatouchy, vstavače... a ještě další, které neznám. Potkali jsme obrovské husy, ty jsem neviděla od dětství, kluci asi poprvé v životě.
Pak začalo lehce pršet, tak jsme se otočili k domovu. Ještě jsme si u skal říkali, že nevypadají už moc stabilně.

O pár dní později jsem zjistila, že je stezka uzavřená a jen na vlastní nebezpečí. Kus skály asi o měsíc dříve spadnul. Nikde jsme však neviděli žádnou ceduli, stezka nebyla nijak uzavřená a jak jsem vzpomněla výše - bylo tam plno lidí. I dost lidí na skalách lezlo.
Ale byla to nádherná procházka. 




















Z vajíček jsme udělali pomazánku s medvědím česnekem a pryskyřníky na oknech se mi už krásně rozkvetly.



My jsme si to užili, co vy? :-)

8 komentářů:

  1. krásný jste to měli, já pekla taky linecké ( zajíčky a beránky) a beránka taky ale biskupského a politého čokoládou( zkoušela jsem poprvé a celkem se povedl) Chleba jsem nepekla, neumím to a bojím se toho. Holčičky dostaly od zajíčka nějaké sladkosti a zajíce a králíka Schleich do sbírky. Od výstavy Archa Noemova se nám sbírka rozrůstá :-D Taky jsme byli na výletě-v údolí Peklo- údolí tisíce Bledulí, na kozí farmě aj. Bylo krásně, tak proč sedět doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No panejo, vy jste taky nezaháleli :-)
      Biskupského beránka mám taky v plánu zkusit, ale každé Velikonoce na to zapomenu :-D

      Vymazat
  2. Ahoj Karkulko, to jste si to krásně užili. Článek mě úplně pohladil. Krásně zdokumentováno. Já jako matka dvou kluků jsem si udělala dopoledne volno, kluci vyrazili sami s tatínkem na koledu, vajíčka jím ještě dnes, nikdo jiný už je nechce. Odpoledne jsme si taky užívali sluníčka. Ukládám si recept na beránka a nechám se inspirovat ukrytím koledy na zahrádce, děkuji. Kytičky nádherně kvetou, já pryskyřník u nás nemůžu nikde sehnat a klukům to moc sluší, krásné jarní dny přeji, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, děkuji za milý komentář :-)
      Bývala bych si taky udělala dopoledne volno, ale my jsme tu pomlázku trochu zaspali :-D Tak jsem kluky jen rychle vyhnala na domluvenou koledu k sousedům, a mezitím ukryla tu naši. A pak už jsme běželi k babičce a dědovi.
      Každopádně je to super nápad, snad příští rok :-)
      Nevím, kde bydlíte, ale pryskyřníky mívají i ve větších obchodech, jako je Hornbach a pod. Případně objednat z netu, i když to se pak prodraží. Nebo se zkoušejte ptát ve vašem květinářství, třeba je pak taky objednají :-)
      Krásný víkend přeji :-)

      Vymazat
  3. Kájo, já prostě miluju ty Tvoje články 8-) A je to přesně to, co mi tak dlouho chybělo, když jsi teď nepsala ....ty seš prostě takovej Kája Mařík blogového světa :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vy jste toho tedy stihli! My jsme víkend před Velikonoci měli narozeninovou oslavu holek, takže na Velikonoce už se mi nechtělo tolik toho péct, tak jsem to trochu odbyla. Máš krásného beránka, já mám nějakou starou litinovou formu a vždycky ho vyklopím bez uší a ty pak aranžuji potají na párátka ;-)
    A ty botky - modré s tkaničkami - ty jsou úžasné! Co je to prosím za značku? Já jsem pro holky vždycky brala LittleBlueLamb, ale letos si nějak nemůžu vybrat...
    Taky jsem slyšela, že je zavřená ta cyklostezka mezi Berounem a Srbskem, ale my tam ani předtím neradi chodili. Je tam opravdu hodně lidí a bála jsem se, že tam Eliška na odrážedle sejme někdo na kole nebo na bruslích, ale Alkazar je krásný, coby malá holka jsme tam se skautem hodně chodili a prolézali ty jeskyně.
    A moc vám to všem sluší! Alánek nějak dorůstá Eliáška, úplně jsem si je v jednu chvíli spletla ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, Muž má vždycky jednou za uherák volno, tak já pečlivě plánuju a snažím se tam toho nacpat co nejvíc, ať se užijeme.
      To je bezva, takový beránek s příběhem náhodou :-) Já mám formu kameninovou, kupovanou relativně nedávno, před několika lety. Jsem s ní moc spokojená, líbí se mi tvarově a vzorem (ono to asi na fotkách není vidět, ale beránek má jemné vlnky) a opravdu hezky se z ní vyklápí. Je to tato http://www.fortel-katalog.cz/forma-beranek.htm.

      Botky jsou Camper Peu Cami, něco o nich brzo napíšu. Kompletně měníme botník, teď jsem fotila staré boty na bazar. Bože, takových párů, já nevím, kde se to nasbíralo! A to jsem ještě nějaké vyřadila úplně, něco rozdala.
      Pro Alánka jsem právě dnes objednala mokasínky Zeazoo a v pátek pro oba přišly KidoFit. Tak třeba by tě něco zaujalo .-)

      Na stezce jsme byli někdy před rokem a byli jsme tam téměř sami, byli jsme naprosto nadšení, prošli jsme to celé až do Berouna, až na nádraží, resp. vzali jsme to ještě přes náměstí na zmrzku. Eliášek to celé ušel. Tak jsme tam po roce vyrazili znovu, ale bylo tam opravdu hodně lidí, už to nebylo takové. Jak na Václaváku.

      Díky za kompliment :-) Jo jo, už je dělí asi jen 2-3 velikosti. Eliášek byl vždy drobnější, a Alánek naopak větší. Lidi si je hodně pletou, nebo si myslí, že jsou dvojčata :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)