sobota 28. července 2018

Znojmo ve dvou

Květnový prodloužený víkend na Moravě, bez dětí.

K Vánocům jsme dostali poukaz na ubytování poblíž Znojma. Naskytla se nám tak příležitost po sedmi letech vyrazit jen s Mužem a užít si pár dní jen sami sebe.
Stále se mi zdály děti malé, abychom je nechávali několik dní u babičky a dědy na hlídání a jeli si sami kamsi, a taky jsme si ty společné pobyty a výlety chtěli užít, dokud s námi děti chtějí jezdit.
Ale ukázalo se, že pár dní bez sebe přežijeme všichni bez úhony a že si to volníčko musíme dělat častěji, resp. pravidelně, protože nám to všem prospěje.

První den po příjezdu jsme vyrazili rovnou do Znojma. Dali jsme si pozdní oběd / brzkou večeři v hotelu Lahofer a pokračovali na prohlídku města. Vzhledem k pokročilé hodině bylo už skoro všude zavřeno, na druhou stranu město bylo téměř liduprázdné, všude klid a krásný podvečer.

Centrum Znojma je krásné, upravené, plné historie. A všude dojdete pěšky. Užívali jsme si nádherné výhledy.
Moc se mi líbilo taky ve zrekonstruovaném Městském parku.


Pohled na kostel sv. Hyppolita a kostel sv. Antonína Paduánského

Pohled na Znojemský hrad


Vyhlídka na ulici Přemyslovců

Kostel sv. Mikuláše a kaple sv. Václava

Vpravo se zvedá Kraví hora


Radniční věž


Výhled od rotundy sv. Kateřiny




Rotunda sv. Kateřiny

Znojemský hrad


Kostel sv. Mikuláše


Kaple sv. Václava



Hráz vodní nádrže Znojmo


Sousoší Kalvárie












Náměstí Komenského

Městský park




Střelniční věž

Střelniční věž




Druhý den jsme využili beze zbytku. Už po snídani jsme vyrazili pěšky od hotelu směr NP Podyjí, konkrétně vinice Šobes a obec Hnanice.
Šobes je jednou z nejlepších a nejstarších vinic v Evropě, založená patrně už římskými legionáři.
Hnanice jsou vinařskou obcí ležící v těsné blízkosti hranic s Rakouskem. V centru obce stojí kostel sv. Wolfganga a za pozornost rozhodně stojí i zdejší Sklepní ulička, kterou tvoří více než sto sklípků, každý s unikátními dřevěnými dveřmi.

NP Podyjí je také domovem chráněné a kriticky ohrožené ještěrky zelené. My jsme měli štěstí, že jsme tu pobývali zrovna v době jejich páření, kdy mají samečci hrdlo tyrkysově zbarvené. Cestou jsme jich viděli několik, jedna byla opravdu úctyhodně velká. 

Celkem jsme ten den nachodili přes 15 km, což bychom s dětmi nemohli, a tak jsme si to náležitě užili, i proto, že jsme se večer mohli zrelaxovat v bazénu a vířivce, které jsme měli v rámci balíčku na hodinu sami pro sebe. 


Pohled přes vinice na kostel sv. Wolfganga v Hnanicích


Kaple sv. Huberta

Kaple sv. Urbana


Fládnitzské vřesoviště a kaplička sv. Vojtěcha











Šobeská cesta I. zónou NP






Vinice Šobes





Vyhlídka nad Šobesem

















Ještěrka zelená










Hnanický rybník

Hnanice

Kostel sv. Wolfganga









Sklepní ulička






















Večerní relax

Jen škoda, že chytám paniku, pokud nevidím pod vodu - takže já jsem tam nevlezla :-D


Poslední den jsme si udělali takové moravské kolečko. Objeli jsme svá oblíbená vinařství, doplnili zásoby. Cesta nás tak zavedla nejen do Hnanic, ale také do Nového Šaldorfu, Velkých Bílovic a pak až do Bavor na Pálavu. 
Odtud jsme pokračovali do čejkovického Sonnentoru a celý prodloužený víkend jsme uzavřeli ve Vranově nad Dyjí. Zámek byl bohužel uzavřený, stihli jsme se ale zajet podívat ještě i na přehradu.

Na oběd v Novém Šaldorfu - restaurace U Tří jasanů - byla nám doporučená a doporučení posíláme dál - příjemné prostředí, velmi milá obsluha, kuchyně poctivá domácí.



Vranov nad Dyjí

Kaple Nejsvětější trojice

Mniszkův kříž





Vodní nádrž Vranov - hráz nepřístupná do jara 2019




Sonnentor Čejkovice




Hnanice - vinařství Trávníček & Kořínek, baví nás nejen názvem :-)

Nový Šaldorf - vinařství Špalek


Nový Šaldorf - vinařství Piálek & Jäger - moji oblíbenci



Pálava


Bavory - vinařství Gala, to už je naše stálice


Velké Bílovice - vinařství Jaroslav Osička, také už dlouholetá láska














Na závěr ještě info o ubytování - jak už jsem předeslala, voucher na pobyt jsme dostali dárkem. Bydleli jsme v hotelu Happy Star v Hnanicích. Sami bychom si ho nevybrali, není to náš styl, preferujeme menší a osobitější penziony. 
Na hotelu je vidět, že už toho má dost za sebou, na pokoji se našly známky opotřebování, jinak ale bylo všude čisto a musím vyzdvihnout personál na recepci, byli vždy milí a poradili, pomohli.
V rámci ubytování jsme měli i tříchodovou večeři, to byla docela tragédie, jak obsluha, tak samotné jídlo, navíc byl problém s rezervací, museli jsme přijít na večeři už v sedm, což je na nás opravdu brzo, ale hlavně jsme chtěli po jídle ještě posedět, a to už nás číšník vyháněl, kolem deváté hodiny. 
Chtěla jsem napsat, že na zahradě už chybí jen trpaslík, ale on je tam u jezírka vodník, čili tam najdete vše, včetně tújí, altánku a bunkru.


Příští výletní článek bude ze Zikmundova, kam jsme si udělali náš druhý výlet sami ve dvou, a to bude úplně jiná parádička :-)

Taky jezdíte někdy bez dětí? Kdy jste se poprvé odhodlali? A kam jezdíte rádi?

Mějte se hezky.

6 komentářů:

  1. Nádherné fotky,na Zikmundov se těším,páč jsme tam byli a okouzlil nás (hádám jako většinu:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně si neumím představit, že by někoho neokouzlil. Zvolili jsme si to s Mužem za naši chatu, chceme tam jezdit každý víkend :-D
      Ale ještě jsem se unáhlila, nejdřív bude článek z letního kempování, to se ještě teď může někomu hodit, a pak teprve Zikmundov, kam se může celý rok.

      Vymazat
  2. Tak to musela byt parada, vyslo vam pocasi a na hotel jste se chodili jen vyspat :) ja se na takovy nejaky vikend moc tesim, ale asi jsme si ho zas o par let oddalili :D Roze jsou dva pryc a jeste si to neumim predstavit, noc bez ni, cekam az si rekne sama, uvidime :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsme si ho oddálili? Hani? Promiň, nestíhám ostatní blogy.
      Ve dvou letech mi to taky přišlo brzo. Alánkovi bylo letos pět, když jsme prvně vyrazili. Teda znám lidi, co vyráží klidně i v půl roce dítěte, je to individuální. Já bych to ale nedokázala.

      Vymazat
  3. Měli jste krásný víkend, taky do Znojma a okolí rádi jezdíme :-) my se s manželem sami nikam moc nedostaneme, ale to bylo i jeho zaneprázdněním, teď už by to snad mělo být lepší... a poprvé jsme takto vyjeli loni, po skoro šesti letech...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli jsme spolu ve Znojmě poprvé a byli jsme okouzlení :-)
      Manžel je taky zaneprázdněný, je těžký najít nějaký termín. Ale dali jsme si za úkol najít si ho alespoň jednou za půl roku a dát si spolu to rande. Pozitivní po všech směrech. Doporučujeme to všem.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)