středa 6. září 2017

Poslední - první

dny prázdnin - dny školy

Taky je u vás tak nádherné babí léto? :-)
My jsme se rozhodli užít si ho na maximum.
Poslední dny prázdnin jsme oslavili s Mužem a přáteli na představení Dejvického divadla v Lesním divadle v Řevnicích. Byli jsme na představení Vzkříšení a byl to skvělý zážitek.
Zaskočili jsme taky na festival Hravě a zdravě. Těšila jsem se na polní redakci časopisu Raketa a na ovocné nanuky FruTeAMa. Nanuky jsem vůbec nenašla, polní redakce se smrskla na pár čísel časopisu, prakticky bez obsluhy. Koupila jsem dva z těch několika, pro které jsem si šla.
Ale dali jsme si moc dobré kafe a nepršelo, což byl úspěch.




Na první školní den našeho prvorozeného jsme se s Mužem vpředvečer připravili důkladně. Tímto děkujeme do Gala vinařství :-)
A ráno jsme plynule prázdninové batohy vyměnili za školní aktovku. Kapesníky nebylo nutné použít, protože přivítání prvňáků nebylo vůbec dojemné, spíš odfláknuté a neorganizované. Přišlo mi, jako kdyby nám někdo ten den, který se už nebude opakovat, vzal. Maminky jistě pochopí. 
Proto jsme kluky odpoledne vzali na čtení při svíčce do obchůdku k holkám Pohrátkovým. Od Máji a Páji jsem si konečně nechala podepsat naše Pohrátkové a Kukadýlkové poklady a pak jsme to šli oslavit ještě na výborné větrníky.









Symbolicky jsem měla řetízek s přívěskem, který jsem dostala za těhotenství s Eliáškem
S Mužem jsme si vzali celý týden volno. Grilujeme a vaříme a pečeme si dobroty.





  

Měla jsem pocit, že tu recept na kváskové makovky už mám, ale dávala jsem ho asi kdysi jen na koníka nebo možná FB.
Tak napravuji.

200-220 ml mléka
1 vejce
3 lžíce rozpuštěného sádla
600 g hladké mouky
180 g cukru
lžička kvásku
vanilka
citronová kůra
špetka soli

Z lžičky kvásku, mléka a 200 g mouky zadělejte kvas a nechte třeba přes noc.
Druhý den pak přidejte do mísy zbytek surovin, zadělejte těsto a nechte ho kynout. Můžete jednou až dvakrát v míse přeložit.
Potom ho rozdělte na kousky (já dělávám 20 kousků po 60 gramech) a z nich vytvarujte malé bochánky. Ty rozválejte do oválku a ten smotejte jako rohlíky - postup mám nafocený tady.
Dejte je na plech s pečícím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Troubu rozpalte na 220°C.
Před pečením potřete vajíčkem a posypte mákem (že nemám vajíčko na potření, jsem zjistila až při rozpalování trouby, večer, takže jsem potřela jen vodou; že nemám mák, jsem zjistila v tutéž dobu, zachránil mě zbytek mletého :-)
Pečte 5-10 minut, prostě až zezlátnou.

Eliáškova sladká svačinka - zatím jsou ve škole jen pár hodin, dnes konkrétně tři, přidávají si postupně. Maliny jsou ze zahrady.

Arancini - smažené koule ze šafránového risotta
A samozřejmě - třetí den docházky a nudle u nosu. Babička hned poslala skvělý sirup. Jmenuje se Smrkáček a vyrábí ho Kitl. Mají toho v nabídce víc a samé fajn věci.
Tento je ze smrkových výhonků a může ho užívat celá rodina. Je sladký, možná až moc, takže dětem chutná. Po otevření vydrží v lednici jen omezenou dobu, takže si dáváme všichni preventivně.



 A jinak škola zatím fajn, dnes jsem absolvovala svou první třídní schůzku :-)

Mějte se krásně!

13 komentářů:

  1. To je hezky, ze jste si na to vzali dovcu, ma to opravdu punc vyjimecnosti a mate sanci si ten cas uzit. Tak at se ve skole dari ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :-)
      Ano, myslím, že to byl za poslední dobu nejlepší volný čas, jaký jsme kdy měli :-)

      Vymazat
  2. Chybi tu obligatni fotka prvnacka v lavici. :-) Coz mi pripomina, ze ji take nemam.

    Skoda,ze to privitani prvnacku se u vas nepovedlo. Preji at se v prvni tride libi a vam rodicum preji pevne nervy pri psani ukolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obligátní fotku máme, ale byl to takový rychlý cvak, ostatně jako všechny. Díky té neorganizovanosti nebyl vůbec čas a prostor.
      Co se nepovedlo ráno, jsme si vynahradili odpoledne, snad zůstanou hezké vzpomínky :-)

      Vymazat
  3. Mam pocit, jako by nase deti chodily do stejne skoly - diky tomu uvitacimu projevu. U nas taky nic moc. A co vam fakt zavicim, tak to j epredstaveni Dejvickeho divadla, fnuk. Marne se snazim sehnat na ne listky. No snad to nekdy vyjde.
    Makovky uzasne a take dekuji za tip na sirup. Uz ho taky potrebujeme:-(. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, že ani u vás se to úplně nevydařilo :-( Ale - jste si jistá, že chodí děti do jiné školy? Někdy mám pocit, že jste někde blízko :-)
      DD bylo super, vstupenky byly už na jaře a jsou vždy rychle pryč, chce to číhat.
      Ať sirup pomůže a jste brzy fit!

      Vymazat
  4. Opět plno inspirace, moc děkuji za tipy... Smrkáček určitě na zimu pořídíme, makovky zkusím taky a připadá mi skvělé, že jste prvňáčkův první den tak krásně "zachránili"... snad bude celý rok jen pohodový a váš prvňáček bude ze školy nadšený! :)
    Pěkné dny, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Peťko :-) S Vámi jsem si vlastně psala i o tom nepovedeném zápisu. Prostě v naší škole na tyto akce asi nemají ty "správné buňky". Je to škoda. Na druhou stranu to úžasně vyvažují naše dvě paní učitelky, jedna z nich učila i Muže :-)
      Mějte se krásně!

      Vymazat
  5. Prosím zajímalo by me jakou ma syn krabičku na svacinu do školy ? A jste s ni spokojena? A do čeho jste mu dala jogurt s malinami ,aby se do krabičky vesel? ;-)

    Jinak přivítání prvnacku u nas také nebylo takové jaké by jsem si představovala a na focení ,take nebyl "čas" ,takže ani fotku v lavici nemáme :-/ A syn už marodí,včera se k ryme přidala i teplota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, mrzí mě, že ani u Vás se to nepovedlo :-( Vážně nechápu, že se to někde tak odflákává, vždyť je to celkem zásadní krok, rodičů i dětí.
      A přeji, ať jste brzy zdraví :-)

      Krabičky jsou z IKEA a značka Sistema. Mám je více nafocené a popsané v tomto článku https://ikarkulka.blogspot.cz/2017/08/prvnakova.html.
      Spokojená jsem s oběma zatím velmi, víčka těsní, dost se do nich vejde, dobře se udržují, jsou variabilní.
      Na fotce je tedy krabička IKEA bez vnitřních vyndavacích přihrádek a kelímek je z té krabičky Sistema. Je na něj ještě víčko a vejde se tam přesně (na výšku).

      Vymazat
    2. Děkujeme, synovi už je lépe ;-)
      Děkuji za odkaz na článek kde jste o krabičkách psala ( po otevření jsem si uvědomila,ze uz jsem ho jednou četla :-) , jsem hlava derava ;-) ) jen v odkaze,který máte psány v článku, na krabicku Sistema už není produkt k dispozici :-/ rada bych krabičku,ale hlavně ten super kelímek v ni ( ikea krabičku máme, tak by do ni hezky pasoval jako Vám ;-) )

      Vymazat
    3. Krabicky Sistemy jsem nedavno videla v Albertu

      Vymazat
    4. On ten eshop není moc vychytaný, jak jsem zjistila, buď ten produkt z nabídky vypadne, jakmile prodají poslední kus a než doskladní, anebo (to si nejsem právě jistá) občas je to asi nějaká už starší kolekce, tak už to nemají.
      Ale koukám, že ji mají, jen teda zase asi pod jiným odkazem - naše je tato http://krabickyshop.cz/krabicky-to-go/miska-na-obed-to-go-velka-2-l-sistema-fialova-300.html
      Když projedete celou nabídku, mají krabiček s kelímkem víc typů, určitě vyberete :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)