sobota 22. dubna 2017

Velikonoce

Svátky jara

Tento rok jsme si je užili spíše zalezlí doma, i když jsme si chtěli do života zavést pár nových tradic - inspiraci na ně čerpám z blogu Živé tradice, což je mimochodem nádherná stránka plná zajímavých informací a krásných článků.
Ale čas a počasí bylo zase proti nám, proto jsem ráda, že jsme si uloupili alespoň společné rodinné pondělí.

S klukama jsme po večerech vyráběli jarní přání a zdobili kraslice, pekli a prováděli nějakou tu výzdobu.



Pomlázky jsme neplánovaně koupili u jednoho pána v Srbsku, když jsme tudy šli k Bubovickým vodopádům. Seděl si na židli na zahrádce a pletl pomlázky a hned nás zval dál, ať se děti podívají. Pletl z čerstvých proutků, krásná práce. A za jednu chtěl asi 30,-. Tak kdybyste šli někdy v předvelikonočním čase tou trasou, určitě jeho zahrádku poznáte :-)
Kluci si jinak s Mužem pletou pomlázky sami, chodíme na proutky u nás k řece, bývají tam už nařezané.
Stačilo jen navázat pentle.


Do výslužek jsme pekli perníčky. Recept najdete tady, teď jsem je dělala asi ze čtvrtinové dávky a přidala jsem do nich hodně kakaa. Vykrajovali jsme kuřátka, slepičky, beránky, zajíčky, vajíčka, čtyřlístky..., po upečení jsem je ještě potřela rozpuštěným máslem a medem a slepovali jsme vždy dva marmeládou. Vrchní jsme pak potřeli čokoládou a kluci je sypali kokosem. 



Recept na jidášky už jsem na blog také dávala, jen se mi poslední roky nedaří, aby zůstaly pevné a kompaktní i po šoupnutí do trouby, vždycky hodně naběhnou. Asi je budu muset trochu poladit. I když na chuti jim to nijak neubírá :-)



Zelený čtvrtek

O jarním věnci už jsem psala na Instragramu. Že jsem se nenacházela v dobrém psychickém rozpoložení, takže se mi ani nic vyrábět nechtělo, ale nakonec - když už jsem byla toho času zrovna na zahradě - jsem ustříhla pár kvetoucích i nekvetoucích větviček a jen tak jsem to přivázala na základ z březových větviček. Takhle krásný vydržel jen pár dní, ale radost udělal, mise splněna :-)




Mazanec byl letos kváskový, pekla jsem ho trochu déle, protože mi asi začíná zlobit trouba, zdál se mi uvnitř stále nedopečený. Tak je takový hodně opálený :-)
Beránek mrkvový, ten má zase trochu deformovaný nos, asi jsem v tom místě nechala víc másla a mouky ve formě. No ale z každého jsem měla asi dva plátky, takže předpokládám, že chutnaly :-)
















Do pomlázky jsem klukům nachystala perníčky, ovoce, pár čokoládových figurek a dvě nové knížky.




První knížka je Zpívejte si s námi od Kühnova dětského sboru. Obsahuje CD s lidovými písničkami, nazpívané je opravdu krásně. V KDS zároveň zpívá jeden náš malý kamarád :-)
Poslouchání hudebních CD a audioknih je u nás momentálně hodně populární. Tyhle písničky můžete pouštět už velmi malým dětem a zpívat si s nimi. U nás teď dost frčí Komáři se ženili, tak jsem měla radost, že je i na cédéčku, a taky Prší, prší je celkem tématické :-)












Druhá je Pan Blahoš od Tolkiena. Tou jsem úplně uchvácená! Je milá, vtipná, svižná, s kouzelnými ilustracemi a taky dvojjazyčná. Máme ji zatím rozečtenou a kluci i já se u toho chechtáme jako diví :-D Bude se vám líbit, i když třeba nejste přímo fanoušci Pána prstenů, Hobita a podobně. A její humor je velmi svérázný.











Kluci si vykoledovali pár vajíček, hezky nám ladily s těmi našimi přírodními, dvě kraslice, jednu Alánek hned rozbil :-D A taky nějaké sladkosti.




Co se týká jídla, tam jsme tedy tradice dodrželi - kromě mazance, beránka a jidášů byla taky kopřivová nádivka a k večeři výborné jehněčí. To v režii Muže.





Venku už je všechno krásně zelené, svěží, i když teď trochu zima. Vytáhli jsme zase už schované krmítko a pozorujeme.





A děkujeme za přání a pohledy :-) 


Nesmím zapomenout ani na beránka - s ním opět pořešeno. Nevím, jestli se to počítá, ale udělala jsem si radost novými obrázky. A co se rozhodně počítá, je naše nové obutí, i pro auto :-) Jarní barefoot článek se chystá.



Užívejte jaro, i když zrovna nesvítí sluníčko! :-)

8 komentářů:

  1. Krásné víkendové dny,
    krásné, opět velice inspirativní... díky za to... :)
    V minulém článku o barefoot jsem se inspirovala Vaší chválou na Tikki shoes a rychle jsem přeměřovala (šířka chodidla a vysoký nárt nám způsobují nemalé problémy při výběru bot), nakonec s téměř zavřenýma očima jsem objednávala a ty sandálky se lvíčkem už máme doma na léto připravené... ufff, vyšlo to (moje první objednávání bot přes internet, byla jsem opravdu hodně nervózní ☺)... DÍKY DÍKY za inspiraci! :)
    Mějte se prima, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se v nich Čmeláčkovi krásně chodí :-)
      Omlouvám se za pozdní odpověď a přeji krásné dny :-)

      Vymazat
  2. Díky, Káji, za další krásný článek. V jednoduchosti je krása, a ty i když zdobíš jen maličko, tak to má velký efekt, je vidět, že o tom přemýšlíš, že v sobě tu estetiku máš... Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Ty perníčky jsou krásný a ten věnec!To se mně moc líbí :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)