neděle 28. října 2018

Všechno nejlepší, republiko

...


Byla jsem dneska celý den nějaká dojatá. Z toho výročí, z opraveného Národního muzea, z toho, jak se kluci zajímají a kolik toho vědí - o hymně, o republice, o první světové válce, o Masarykovi... neustále mě překvapují.
Dnes byl opravdu krásný den, i když pršelo (a nešli jsme i kvůli tomu na žádnou slavnost). Máme se totiž moc dobře. Tím myslím celou naši společnost. Hodně lidí stále na něco nadává, i na to počasí. Ale já myslím, že jsme společnost bohatá. Nejen materiálně, hlavně kulturně. A co teprve ta naše krajina. 
Tak nám všem přeji, ať jsme šťastní, umíme se radovat, i když se zrovna nedaří, a držíme při sobě. A jsme hrdí.

My si dnes uvařili podle chutí našeho prvního prezidenta a tak jsme měli makovo-čokoládovou bábovku, Masarykovo cukroví, zadělávanou kuřecí polévku a bramborové placky s hlávkovým salátem.
Aktualizovala jsem knižní poličku, ačkoli většínu knížek k tomuto tématu jsme nechali ještě ve škole (Eliáškova třída měla minulý týden projekt k první republice a měli nosit materiály).
A taky jsme vyvěsili vlajku, sice jen papírovou a na dveře, ale je tam.



A ta radost, že se mi po více jak roce nesrazila bábovka!

 


 






 

Z knižní poličky vybírám Kde domov můj od Anety Františky Holasové. Prostřednictvím této knihy můžete dětem krásnou formou přiblížit příběh české hymny. Je k ní i zábavný pracovní sešit a celá knížka je kouzelná.
Hru Naše století od Albi můžete získat i s karetními rozšířeními za body v Albertu - my děkujeme babičce, máme to díky ní komplet :-)












Na konec ještě pár tipů na výstavy spojené s výročím v Praze a okolí. První je výstava Doteky státnosti na Pražském hradě, ve Valdštejnské zahradě Československo v proměnách Evropy 20. století, v Národním muzeu Česko-slovenská výstava, období první republiky můžete zažít na zámku v Mníšku pod Brdy anebo na hradě Český Šternberk. Celoročně můžete zamířit do muzea T. G. Masaryka v Lánech, momentálně také na výstavu T. G. M. Mýty a skutečnost. V Obecním domě je pak k vidění Muchova Slovanská epopej.
Tady toho najdete spoustu a spoustu.
Užijte si to a pořádně to oslavte :-)

4 komentáře:

  1. Krásně jste to oslavili!
    Hru z Alberta máme díky babičce i my.
    Hezký den a klukům fajn prázdniny 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo, to je skvělé. Jak z cukrárny. Já jsem na pečení totální kopyto, takže mě se to netýká. Ledaže bychom to udělali z masa. Jednou jsem se pokoušel o bábovku a radši si nepřejte ani vědět, jak to dopadlo. Mouka byla všude, těsto bylo všude. Horká lázeň pro čokoládu skončila popálenými prsty. Prostě idylka. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Mmm mmm, klasická bábovka to je fakt skvělá věc. Já osobně jsem hodně na sladké a cukrovinky a další pochutiny. Prostě to je taková moje Achillova pata. Ale ze všeho nejraději mám klasickou českou bábovku od babičky. Prostě bez vymýšlení nějakého nesmyslu, ale klasická třená bábovka. :) Mám rád teda i moderní cukrařinu, ale na bábovku to nemá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)