sobota 11. března 2017

Birding a první známky jara

Krmili jsme poctivě celou zimu a ptáčci se nám odměňovali krásným výhledem na jejich hodování a teď už i zpěvem. Zvlášť ráno je to božské.

Krmíme tedy už několik let, ale až letos, asi jak už to prožívali i kluci, jsme se do toho hodně ponořili.
Prohlíželi jsme ptačí knížky, koukali dalekohledem, objednali si předplatné časopisu Ptačí svět, poslouchali ptačí zpěv prostřednictvím stránek Českého rozhlasu, někdy jsme si pouštěli zvuky lesa i přes stránky Škoda :-) A u okna jsme si vylepili plakát s ptáky na krmítku, aby se nám snáz určovalo. Letos jsme na krmítkách pozorovali asi 14 druhů - sýkoru koňadru, modřinku, babku, červenku, vrabce domácího i polního, kosa, straku, brhlíka, mlynaříky, dlasky, mihl se asi i stehlík a zvonek a z vysokých stromů za zahradou slyšet datla nebo strakapouda.
Taky jsme hráli ptačí hry - pexeso a Přírodovědné hry od Lucie Ernestové.
Obývák nám zdobily plakátky s ptačí tématikou a ptáčky jsme skládali i z papíru - Hedviku už jsem vám ukazovala. Dotáhla jsem si domů i větve z prořezaných keřů na zahradě a ptáčky na ně posadila.



























Králíček v procesu



Králíček

Rajka

Ledňáček


Střízlík


I Eliášek přispěl svým výtvorem ze školky





Hedvika zdárně přežila karneval








Mlynaříci



Brhlík


Eliášek si ho i nakreslil







Ptáčky krmíme stále, teď to totiž potřebují snad nejvíc, začínají hnízdit a budou potřebovat hodně energie. Ale taky už se těšíme na jaro. Dnes jsem začala přesazovat pokojovky a udělala jarní truhlíky na okna. Chytla mě uklízecí mánie, tak smejčím a větrám. A Alánkovi dnes vyskákaly první neštovice :-D Z plánovaného výletu (od adventu) na Ještěd zase nic nebude.

Už na podzim jsme začali vyrábět závěs ze samotvrdnoucí hmoty




Dokončit jsme ho stihli ale až nyní, a jak se hodí!




K MDŽ jsem od kluků dostala velké srdce a kytku růží :-)







Na vchodových dveřích jen jednoduše

Miminka pilei už mají nové majitele

Africkou fialku jsem koupila v Lidlu za pár korun, byla poslední, taková polomrtvá




Hezký zbytek víkendu :-)

13 komentářů:

  1. My už nekrmíme, sýkorky, vrabci, špačci a tak podobně už obsadili svá teritoria, budky na stromech a škvíry pod střechou, a asi by dostali infarkt, kdyby se na krmítko slítali konkurenti z širokého okolí... Ten závěs, to je super nápad, máte moc krásné nápadité dekorace k různým tématům :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s budkami jsme pozadu a možná je ani letos nevyrobíme. Bylo by to poprvé a já jsem se ještě ani nedostala k tomu zjistit si, jakou budku jaký ptáček potřebuje.
      Na závěs jsem se inspirovala na pinterestu, hned mě zaujal :-) Děkuji :-)

      Vymazat
  2. Tak k nam lita podstatne mensi sestava. A v poznavani mam co dohanet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme tady pro ně asi dobré podmínky - velmi klidná zóna a hned u krmítek husté křoví. Jen my je pořád špiclujeme za oknem :-D
      A to poznávání jde samo - buď je dobrá ta knížka, co mám na fotce, ta na ty běžné městské druhy stačí a díky reálným fotkám se opravdu nespleteš, nebo si vytisknout jeden nějaký plakátek a z toho to taky krásně poznáš :-) A pak už to víš :-)

      Vymazat
  3. Moc se mi líbí ty plakáty. Kde se dají sehnat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je porůznu stažené z internetu, jak šel čas, některé už i několik let, takže zdroj už nevím. Ale přes google obrázky by to mělo jít dohledat :-)

      Vymazat
    2. Jestli si můžu dovolit taky odpovědět, jeden ten zimní plakát Ptáci u krmítka vydal Český svaz ochránců přírody a myslím, že je možné jej ještě sehnat na stránkách ČSOP nebo v ekoporadnách...

      Vymazat
    3. Jejda, to je ten náš, co máme vylepený u okna. Ale já jsem si ho kdysi stáhla, někdo ho sdílel v tiskové kvalitě :-( Tak to bych si to asi měla odčinit a objednat ty ofiko. Píšou, že posílají asi min. 10 kusů, tak bych mohla rozdávat :-)

      Vymazat
  4. To minimální množství je hloupé :(

    OdpovědětVymazat
  5. No tak ten plakát z Ptačího sněmu!! Ten je!!! ♥ Racka jsem ještě nečetla, ač ho tu mám už druhým rokem. Mám moc ráda jeho Nikdo není daleko, rozdávám ji, když někdo blízký odjíždí na delší čas :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím, prosím kde sa dajú zohnať tie modely vtáčikov, som z nich unesená :) dakujem

    OdpovědětVymazat
  7. Dobré ráno, úplnou náhodou jsem narazila na Váš blog- je boží. Mohla bych se, prosím, zeptat, kde se dají sehnat tyto krásné vystřihovánky ptáčků?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)