sobota 17. prosince 2016

Přicházení

Advent - advenire - přicházet.

Když čas nedovoluje dávat sem příspěvky častěji, vznikl nakonec jeden velký, začínající svatým Martinem. Vyráběli jsme s klukama lampionky. Kvůli upršenému podzimnímu počasí jsme je ale nakonec nepoužili. Husička ovšem byla, s lokšemi. I svatomartinské rohlíčky - recept na ně jsem už dávala sem.
Rohlíčky vyráběl i Eliášek s dětmi ve školce, přinesl nám k čaji na ochutnání :-)







Zašli jsme si na křest audioknihy Pohrátek. Bylo to veskrze povedené a velmi milé setkání. Pro děti bylo připraveno 13 zastavení inspirovaných motivy z knížky, děti na nich plnily rozličné úkoly, pohybové, rukodělné.
Audioknížka se křtila quatemalským kakaem. Po křtu následoval křepčivý koncert, kluci si to náramně užili.
A během celé akce se vybíralo na školné několika quatemalských holčiček, platilo se tzv. "startovné" a pak dobrovolný příspěvek na občerstvení na komunitním stole. Účast na křtu byla nad očekávání veliká, takže se povedlo vybrat na školné dokonce pro pět holčiček :-) My jsme si navíc koupili guatemalské kouzelné panenky, které se dávají pod polštář a které odhánějí zlé sny a plní přání.
Audioknížku už má pro kluky Ježíšek schovanou.

Křtilo se v kině











A potom už začal advent, se kterým přišlo zdobení a vyrábění.
Vyrobili jsme si svícny ze samotvrdnoucí hmoty, ale asi se někde stala chyba - když pod nimi hoří svíčka, tak se (už dávno ztvrdlá) hmota vypaluje a dost to smrdí, takže s nimi nesvítíme, máme je na okně jen jako dekoraci.
Udělali jsme si adventní svícen a věnec na dveře - v minimalistickém a přírodním duchu. 
Eliášek přinesl ze školky černou fixou namalovaný betlém. Doma ho vybarvil, vystříhl, a tak jsme ho dali do rámečku a pověsili nad stůl. Původně i tam měl být věnec, ale takto je to mnohem hezčí.











Klukům jsem jako každý rok vyrobila adventní kalendář. Do domečku opět na každý den vánoční úkoly a do bedýnky s nosorožcem Albrechta Dürera na každý den malý dárek - jedno leporelo z Adventního kalendáře a k tomu buď Stockmar voskovku nebo Schleich zvířátko. Na Štědrý den pak na ně čeká Muminek a sníh.
Pro mě Mikuláš přinesl Adventní sadu od Sonnentoru - moje oblíbené čaje v krasném balení.










Kluci psali Ježíškovi (už asi třikrát), přišel nám první letošní dárek - od Verunky - a na adventních trzích jsme vykoupili medový stánek - med, svíčky a medovinu.




Druhou adventní neděli trochu přituhlo, upekli jsme si chleba a zdobili perníčky.
Po neděli přišel Mikuláš, přišel i do školky, kde mají taky moc krásnou výzdobu.
Klukům přinesl zase jednu novou vánoční knížku, trochu mlsání a trochu ovoce.














Ani na ptáčky jsme nezapomněli. Za odměnu je každý den pozorujeme z okna.



Eliášek úplně sám, bez pomoci a nápovědy, vystříhl krásnou vločku z papíru. Kluci mají teď období kreslení, vystřihování a lepení. Ale vše sami. Sami si něco vymyslí, nakreslí si to, vystřihnou a slepí. Takže tu máme 3D modely kolejiště i s lokomotivami, různá vozidla a podobně.
Pouštíme si vánoční pohádky a filmy.
A konečně jsme se dostali do Muzea betlémů na Karlštejně. Moc se nám tam líbilo. Jak v muzeu, kde je betlémů opravdu hodně, jeden krásnější než druhý, velká část z nich je různě pohyblivá, se zvuky, nádherně to tam vonělo perníčky, celé muzeum bylo krásně nazdobené, zvenčí i uvnitř. Tak i samotná cesta Karlštejnem. Ještě nikdy se nám nepoštěstilo, aby tam byl takový klid. Vládla tam úžasná atmosféra, prohlédli jsme si krásné vánoční ozdoby, které přímo v Karlštejně vyrábějí, dali jsme si trdelník, prošli jsme se...

















Na třetí adventní neděli jsme si upekli Miletínské modlitbičky podle receptu z kuchařky Vaříme podle Herbáře 4. Pekla jsem je poprvé a všichni jsme z nich nadšení! Naprostá delikatesa. A vydržely vláčné několik dní, vlastně byly čím dál tím lepší. 
Ty si rozhodně zkuste upéct.


Uvařili jsme si taky tradičně horkou čokoládu, recept jsem dávala loni, na svatou Lucii jsme si upekli Luciiny kočičky, recept také z loňska, nejlepší jsou s máslem a marmeládou, a vyráběli jsme vánoční přání. Musíme je ještě dopsat a poslat nebo rozdat.
Nechyběly ani sejkory, i na ty jsem loni dávala recept.





 Když se tak ohlédnu zpět, tak vidím, že se mi střídají vánoce minimalistické a zdobné.

2009 


2010 


2011 


2012 


2013 



2014 



2015 


A tady jedna úplná historie, to jsem dokonce ještě i vyšívala :-)



Trošku to tady poslední dobou zanedbávám, mám pro vás ještě pár vánočních knížek, pokračování přírodní lékárny, Sonnentor čaje a koření, zimní barefoot, dovolenou na Pálavě, výlety od jara, klučičí tvoření a různé naše domácí hraní, spoustu receptů... ale nestíhám.
Navíc si teď užíváme adventu.
Tak se těším, jak si mezi svátky uvařím čaj, nandám si cukroví a pročtu vaše blogy, které teď zanedbávám.
Doufám, že se máte všichni krásně a užíváte si tak jako my :-)
Přeji vám ještě krásný advent a snad nás potěší nějaký ten sníh :-)

13 komentářů:

  1. Krasne shrnuti a pocteni, jsem rada, ze se mate tak krasne. Z prizpevku cisi uplna pohoda. Krasne dny

    OdpovědětVymazat
  2. Sleduji Vás už od Koníka. A jste prostě kouzelnice! Jinak si všechnu tu krásu nedokážu vysvětlit. Krásný zbytek Adventu, celé rodině!

    OdpovědětVymazat
  3. Je vidět, jak si ten advent krásně užíváte, úplně na mě dýchla taková hezká předvánoční pohoda. My máme letos postelový advent, klátí nás jedna viróza za druhou a nějak se z toho nemůžeme vyhrabat, takže jsme odpískali většinu akcí, které jsem měla v plánu a doma už máme slušnou ponorku ;-)
    Taky pořád uvažuju, že napíšu na naše stránky nějaký souhrnný článek, ale já bych musela začít od Velikonoc :-) Uvidím, jestli se do toho ještě dám, nějak mi chybí motivace.
    Karlštejn je v časech mimo sezónu a hlavně mimo vinobraní moc hezký. A viděli jste na půdě ten královský betlém? Z toho byly holky vloni nadšené.
    Každopádně si hezky užijte poslední adventní neděli a týden :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Míšo, tak jak jste na tom, jak jste zvládli Štědrý den? Už je to lepší?
      Chtěli jsme se podívat ještě na Tetín a do Nižboru, ale nedalo se všechno stihnout.
      Královský jsme viděli, čekali jsme ve sklepě, až nám ho paní pustí :-D Ale nevešel se mi celý dobře do záběru, tak jsem sem fotku nedávala.

      Vymazat
  4. To je krásné, nejlepší ale betlém od Eliáška! :-) Voskové svíčky máme na věnci také, ale můj tatínek včelař mi vyhrožuje, že jestli je spálím, bude zle (vosku je velký nedostatek), tak se tu jimi jen kochám a inhaluju je :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mi ještě nikdo neřekl. Máme taky v rodině včelaře (ale svíčky nedělá), o vosku nic neříkal. My jsme je koupili na vánočním trhu do jiného místního včelaře, i loni, a také nic neříkal.
      A na voskovky nenadává? :-)

      Vymazat
  5. Juchůůůů konečně nový článek! Káji, užívejte si s klukama Adventu 8-)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné psaní plné adventních inspirací, moc pěkně to čekání prožíváte :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vánoce jsou moc pěkné období v roce. S manželem jsme na něj sice už sami, ale o to víc si to někdy vlastně užíváme. Letos jsem říkala že to zkusíme trošičku po staru, a tak jsem ho vyslala s boilies na ryby a řekla mu, ať se bez kapra ani nevrací. už je pryč dva dny.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)