úterý 29. května 2018

BrainBox

Kolem těchto her jsem dlouho chodila a váhala. První jsem nakonec pořídila až nedávno k Alánkovým pátým narozeninám. Netrvalo dlouho a přibyla k ní ještě BrainBox desková hra.


Tu první menší (Doprava) jsem ukazovala už v článku z narozenin - najdete tady.




BrainBox desková hra je hra rodinná, pro věk 8+ a pro jednoho až čtyři hráče.
Procvičíte si paměť, postřeh, vědomosti. Už není tak svižná jako ta základní, ale stále jde o celkem rychlou hru, žádné zdržování a velké taktizování. Princip je stejný - máte deset vteřin na to, abyste si zapamatovali co nejvíce informací a detailů z obrázku na přední straně karty. Po uplynutí limitu předáte kartu hráči vedle, hodíte si kostkou (v tomto případě vícehrannou) a číslo, které vám padne, odpovídá číslu otázky ze zadní strany karty. Otázku vám přečte hráč, kterému jste kartu předali. Odpovíte-li správně, kartu si necháváte, neodpovíte-li správně, vracíte kartu do balíčku.
Zde ale zároveň hrajete hru na ploše, tzn. než si vytáhnete z balíčku kartu, musíte hodit kostkou a posunout se o příslušný počet políček. V jednom tahu můžete jednou změnit směr (vodorovně, svisle).
Cílem hry je získat z každého balíčku otázek alespoň jednu kartu (tzn. od každé barvy jednu) a vrátit se zpět na start. Vyhrává ten, kdo toto první splní.
Při pohybu po ploše tedy potřebujete postupovat na ta políčka, která mají barvu shodnou s barvou karty, kterou ještě nemáte a kterou potřebujete, abyste získali komplet sadu.

Hra obsahuje 160 karet s obrázky, kostku a přesýpací hodiny. Okruhy otázek jsou Historie, Příroda, Jídlo a pití, Umění a literatura, Zajímavosti, Sporty, Lidé a místa, Zábava.










Hra je sice určena pro věk 8+, ale hrajeme ji úspěšně i s Alánkem. Pravidla jsme mu trochu přizpůsobili. Vzhledem k tomu, že oproti verzi Doprava, která je od 4 let, je na kartičkách i dost textu, informací a např. letopočtů, mu prvních deset vteřin všechny tyto informace přečteme. Pak mu necháme dalších deset vteřin na to, aby si kartu prohlédl a zapamatoval. Pokud mu pak padne otázka např. na letopočet nebo nějaký složitější údaj, buď mu napovíme, nebo vymyslíme otázku jinou.
Hrát se tedy dá i s mladšími dětmi.
A naopak - je to zábavná hra pro dospělou společnost na večer u vínka a klábosení :-)



Znáte, máte, hrajete? Jaké další verze doporučujete?

6 komentářů:

  1. My už tak dva roky máme Abecedu, v plánu mám pořídit i nějaké další, ale pořád se nějak nemůžu rozhodnout které - je jich už tolik :-) ovšem ta desková hra vypadá taky dost dobře...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mně se líbí Praha, Česká republika, Vesmír, Matematika, Příroda... Kluci by chtěli i Dinosaury... Důkaz, že se tvůrcům tyto hry opravdu povedly :-)

      Vymazat
    2. Máme teď dinosaury půjčené z knihovny. Spousta informací, baví.

      Vymazat
  2. Mame deskovou, ale moc nehrajeme. Ve dvou nás nebaví a ve větší společnosti raději hrajeme Dixit nebo Time's Up. Ten je super.
    Díky za tip zkusit zapojit starší děti. Zkusíme, uvidíme.
    Jinak plánuji pro děti Přírodu.

    OdpovědětVymazat
  3. Máme Dinosaury (2. vydání), ale to baví už jen sedmiletého, který je dinosaury trochu posedlý, museli jsme to hrát pořád do omrzení. Nejoblíbenější hra, která se nám po více než 2 letech ještě neohrála, je River Dragons – zvládnou bez omezení i děti, které ještě nečtou, pětiletý syn vydrží celou hru, cca půl hodiny. Z her na paměť máme nejvíc ohrané Příšerky ze skříně, ale tu už hrají kluci jen občas kvůli nejmladšímu 2 letému bráchovi (to je jediné, co zatím zvládne), ale byla doba, kdy ji hráli každý večer před spaním.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle deskovku hrajeme s dětma taky, ještě je chci nalákat na vesmírnej díl, ale to se jim úplně nechce :) Každopádně doporučuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)