středa 1. března 2017

Domácí skořicové čtverečky

Určitě všichni znáte dětské snídaňové cereálie Cini Minis. Kluci je ochutnali u babičky a od té doby o ně škemrají. Ze složení mi ale vstávají vlasy hrůzou. A tyhle domácí jsou navíc mnohem chutnější.


Zabere vám to jen chvilku a úspěch u dětí zaručen.

220 g špaldové mouky
50 ml medu
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička skořice
špetka soli
60 g másla
50 ml jogurtu nebo podmáslí

1 lžíce rozpuštěného másla
třtinový cukr + skořice

V míse smíchejte mouku a kypřící prášek, přidejte sůl a skořici a potom med, jogurt a máslo. Zpracujte v kompaktní hladké těsto.
Těsto vyválejte co nejtenší, můžete přímo na pečící papír, který pak položíte na plech.
Nařežte těsto na malé čtverečky, můžete ho propíchat vidličkou.
Potřete rozpuštěným máslem a posyptem cukrem smíchaným se skořicí.
Pečte 15 minut na 180°C.


 

Chutnají s rostlinným mlékem i jogurtem.



V uzavřené nádobě vydrží i několik týdnů.

Dobrou chuť :-)

27 komentářů:

  1. Díky za sdílení receptu, tohle je pecka! Sice naše děti (5 a 2,5) nikdy snídaňové cereálie neochutnaly a ani nemám v plánu jim je kupovat, tyhle jim ale ráda dopřeji. O víkendu se na ně vrhnu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak naše dět to naopak snídaí každé ráno :-( Naučila jsem je a to než jsem se začala o jídlo zajímat. A teď neví, jak je to odnaučit, nic jiného nechtěí. Neporadili byste mi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon zlobí mi klávesnice

      Vymazat
    2. No asi bych byla nekompromisní a prostě je přestala kupovat. Možná by je mohlo bavit, kdyby si je upekly samy, třeba zrovna tyhle, že by je pak snědly bez odmlouvání. Nesnědí třeba ani chleba s pomazánkou nebo nějakou ovesnou kaši s ovocem, banánové lívance třeba?

      Vymazat
  3. Ikarkulko, jak jste spokojeni se stravou ve skolce? Chutná tam dětem, když jsou zvyklí na lepší? A jak to řešíš, pokud jim chtějí dát například chleba s margarinem nebo tavenym sýrem? Děkuji, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás ve školce ta strava celkem jde. Teda viděla bych tam ráda víc čerstvé zeleniny a ovoce, místo kupovaných šátečků jsem navrhovala, proč neupečou úplně jednoduchou buchtu na plech, něco na způsob bábovkového těsta, prostě jen smíchat a nalít a upéct. Ale nějak se to nesetkalo s úspěchem. Ale jinak se snaží, jídelníček mají celkem pestrý, vaří kuskus, bulgur, pohanku, cizrnu a různé věci z toho...
      Eliášek často přijde s tím, že mají ve školce lepší polívky, než dělám já :-D Jemu tam chutná. Navíc je tam do jídla nenutí, resp. mají dohodu, že si nandají na talíř od všeho aspoň malý kousek a ochutnají a případně si jdou přidat - to je asi pro děti, které jsou z domova zvyklé jen na Brumíky a Kinder řezy a neznají skoro ani chleba s máslem.
      No a když mají výjimečně taveňák (jinak používají máslo) nebo něco takového, tak to nechávám být. Vlastně si ani nepamatuju, kdy ho měli naposled. Každopádně takhle - řekla jsem si, že to nebudu hrotit. Co jsem viděla jídelníčky jinde, tak u nás je to zlatý, tak nechci zbytečně prudit. Kdyby ho měli mít každý týden, tak bych se určitě ozvala, ale takhle by mi to přišlo jako zbytečné dusno.

      Vymazat
    2. Ja bych se o deti nebala, protoze pro ne je "to lepsi" neco jineho nez pro nas. Takze ve skolce by nemely trpet, pokud nebudou varit vyslovene spatne. A slozeni jidelnicku maji dane, takze se podle mne neni treba bat, ze budou jist vyslovene nezdrave.

      Schvalne dejte detem na vyber prave cini minis a tuto zdravejsi nahrazku a uvidite. Popravde receno ja vysledek moc dobre tusim a tuhle volbu jim tim padem nedam. Respektive nemaji podstrojeno kazdy den. Nejsme nijaky extremiste v jidle, i kdyz nas nedavno deti narkli z toho, jak je to u nas hrozne, ze nemame zadne mlsoty.

      Pokud budete diteti davat doma jen zdrave jidlo, tak ano, bude jist jen zdrave jidlo. Nebude totiz znat nic jineho. Kamaradka takhle naucila dcerku na ovesnou kasi rano, kterou odmitala. Proste ji nedavala nic jineho, dokud se mala nezlomila a nezacala ji jist. Co se ale stane potom, az dite prijde nekam jinam je docela jasne. Osobne nejsem zastance takoveho tvrdeho pristupu. Pokud deti pres den jedi dost zeleniny a ovoce, tak jim klidne dam vytouzeneho Brumika (Kinder rezy nemaji rady), pokud ho tedy mame.;-) Proste nic se podle mne nema prehanet.

      Vymazat
    3. Znám jídelníčky z vícero školem (většinou se jedná o soukromé) a mě teda dost vadí, že snídají často vánočku, šáteček, kroasant, placku.
      U nás se třeba hodně dbá na ovoce a zeleninu ve školce. Mají neustále plnou mísu paprik, okurek a všeho (každý den dvě různé).
      Teď bych řekla, že si často pečou děti svačinu samy. perník, báovku. Vlastně 1x až 2x týdně ve školce děcka upečou něco co snědí. Ale když jsem to ochutnaa je to hrozně sladké.
      Naše děti doma nemají téměř nikdy žádné sladkosti. Bohužel pak jsou babičky urvané jak z řetězu a babička jim dá první poslední.

      Vymazat
    4. V zásadě souhlasím. Dokud byly děti malé a stravovaly se jen doma, tzn. jedly jen to, co jsem jim uvařila, tak jsem si to hlídala a nedávala jim žádné kupované polotovary. Postupem času jsem ale musela trochu zvolnit. Jednak ta školka - jak jsem psala, jsem tam s jídelníčkem celkem spokojená, ano, našlo by se pár věcí, které bych změnila, ale jsou to občasné záležitosti, tak to nehrotím. A myslím, že když dítě jí zdravě doma, když má zdravý základ, tak občasná prasárnička mu stravovací návyky zásadně neovlivní.
      Druhá kapitola jsou babičky, ale už jsme postupně obě strany došly ke kompromisu - já jsem ochotna sem tam připustit toho Brumíka, Kinder vajíčko apod., a babičky (dědečkové, tetičky...) nekupují úplné hnusárny. A třeba moje máma, když k nám jede, tak už se předem ptá, jaké ovoce a zeleninu má klukům koupit. Ano, přihodí k tomu pro každého to Kinder vejce, ale jinak přiveze plnou tašku ovozelu. A radost máme všichni.

      Vymazat
    5. Ještě jsem zapomněla - ale ve školkách (a školách) musí dodržovat ten jejich spotřební koš, ve kterém jsou ale věci, které jsou pro děti nezdravé a spíš bych řekla, že jde o lobby, jak prodat co nejvíce výrobků určitých firem. Takže bych netvrdila, že když mají složení jídelníčku dané, že není třeba se obávat, že by jedly vyloženě nezdravě. Protože opak je pravdou, bohužel.

      Vymazat
    6. Tak tu mísu se zeleninou závidím, tu bych u nás taky ráda viděla :-)
      Tohle pečivo je fakt nešvar ve většině školek. Naši kluci teda snídají doma, ale ve školce je pak svačina a taky to tam často vídám. Když si pak vezmeš, že hodně dětí tohle jí běžně i doma - ráno Brumíka, ve školce šáteček, k obědu knedlík, pak housku a doma večer zase housku nebo mraženou pizzu... Ale tak to už neovlivníme. A taky je pravda, že pokud je velká část dětí naučená jíst takhle, tak když pak ve školce/škole se snaží vařit zdravě, tak ty děti to prostě nejedí :-( Je to problém celkově a asi to ještě chvíli potrvá, než se to změní.

      Vymazat
  4. supr děkuji... A tvoji kluci mají rádi rostlinné mlíko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají. Tvoji ne? Nebo jsi ho nezkoušela? Kupujeme značku isolabio, tu mají u nás v obchodě, mají rýžové, mandlové, lískooříškové, kokosové... A všechny jsou mňam. A je v nich opravdu jen rýže/ořechy a voda. Třeba v Alpro jsou ještě další věci, které mi tam vadí a které tam nejsou potřeba.
      Občas ho dělám i doma, ale už na to není tolik času. Dělávala jsem i makové.

      Vymazat
    2. Ne nepijou, Péťa nemá rád mléko vůbec a Ondra výjmečně někdy u babičky kakao. Rostlinné mlíko jsem začala používat před měsícem kvůli dietě, kterou mám kvůli Marečkovi. A můžu Ti říct, že jsem si nezvykla. Kafe s tím rostlinným mlíkem je tak hnusný, že jsem radši přestala pít kafe. :-) snesu ho snad jen do smoothie a když si vařím kaše. Teď jsem koupila kokosové čokoládové od Alpro, jenže jsem doma zjistila, že tam je cukr, který teď taky nemůžu. Takže jsem zhřešila a dala jsem si jedno obilné kafe s tímhle mlíkem a to mi vážně chutnalo. A Ondrovi taky. ALe teda příjde mi ta cena nehorázná. 80kč 1l? masakr. Jinak teď měním celkově stravovací návyky a zvládám v tom vydržet jen díky Verči, která mě hodně podporuje a dává mi cenné rady. Pomalinku mi to začíná dělt radost, ale je to u mě na dlouhou dobu. Byla jsem hodně závislá na cukru a špatně jsem jedla. Vlastně si říkám, že třeba se mi Mareček narodil proto, abych něco udělalal se svým life style :-)

      Jak to řešíš ve školce? nevadí ti jaká je tam strava? V Hlásku hodně dětí nosí si své jídlo a v lednici mají své rostlinné mlíka. Rýžové a a druhá holčička jen Mandlové. Mají v rendlíku svůj oběd vždy. V jeslích tak třetina dětí mívala svou stravu. A já se nedivím. Docela vážně teď zvažujeme, že když stejně vařím a musím dbát na jídlo, tak budeme klukům s sebou dávat jídlo z domova taky.

      Vymazat
    3. Aha, tak my ho pijeme už několik let a nám vyloženě chutná. Já bych třeba kravské nevypila, používám ho maximálně na pečení, ale i to se snažím omezit. Když si chci dát müsli, kaši apod., tak si dávám z rostlinného.
      A třeba to oříškové do kafe mi nesmírně chutná. Možná je to prostě jen o zvyku.
      Alpro právě nekupuju vůbec, vadí mi složení.

      U nás do školky smíš nosit své jídlo jen v případě, že má dítě nějakou dietu, potvrzenou od lékaře. To kluci nemají. Řešila jsem to hodně na začátku, ale pak jsem to prostě pustila.
      Jestli máš tu možnost, tak bych ji využila.

      Vymazat
  5. Díky za recept, ještě dnes vyzkouším. Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  6. Diky za odpověď, sama jsem zvědavá jaká bude strava ve skolce, kam jednou bude chodit nás mladej, snad budeme mít taky takové štěstí :-) Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Milá iKarkulko, ráda čtu tvůj blog, čtu každý článek, zvlášť tímto jsi mi udělala radost, cini minis pečeme teď doma často.
    Zároveň mám ráda i blog Moniky z kopečku, proto mě od ní dost překvapilo, že od tebe tento recept doslova obšlehla a uveřejnila bez toho, aniž by třeba na tebe odkázala.
    https://unasnakopecku.blogspot.cz/2017/08/skoricove-cerealie.html
    Měla jsem potřebu na to upozornit, nepřijde mi to fér.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že chutnají i Na kopečku :-)
      Článek už neexistuje ;-)

      Vymazat
    2. Monča to radši smazala. Tvrdila, že tvuj čánek nečetla, ale prozradil jí překlep :D nahrála jsem fotku na pinterest, odkaz je dole.

      Vymazat
  8. https://cz.pinterest.com/pin/605663849859205689/

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju.. náš starší nějak přišel nato, že to nutně musí ochutnat a já mám odpor ke kupovaným.Říkala jsem si, že to musí jít doma. Koukám tu na recepty a Váš mi přijde nejlepší. Takže hned vyzkouším 😉 Přeji krásný a pohodový podzim S.

    OdpovědětVymazat
  10. A to jste už slyšeli že lidé kteří berou kotvičník tak prý údajně po nějaké době skutečně mají mnohem lepší spánek a celkově se na svět dívají z lepší perspektivy? Já vám teda nevím jestli má cenu to zkoušet, zda to nejsou jen bláboly, víte?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)