úterý 20. prosince 2016

Zimní čtení naposledy

Alespoň v tomto roce :-)


Tak samozřejmě že jsem si myslela, že už máme čtení na toto téma až dost, a samozřejmě že už jsem neměla v plánu nic dalšího pořizovat, protože jsem si samozřejmě myslela, že už mě ani nic dalšího nemůže oslovit, že všechno hezké, co na téma zima a Vánoce už vyšlo, máme doma. 
Ale pak se proti mně spikli vydavatelé a nakladatelé a taky police v knihkupectví - páč ta Štuclinka a Zachumlánek byli zapadlí až úplně vzadu a vypadli na mě, když jsem rovnala knížky před nimi. Fakt.


Muminek a sníh
Tove Janssonová
nakladatelství Argo

Hledala jsem nějaký malý 24. dárek do adventního kalendáře. A Muminek je přece malej, že jo? Jednoduše už se nemůžu dočkat, až si kluci na Štědrý den rozbalí ten poslední balíček a snad ještě v posteli si ho přečteme :-)










Sněhová královna
Hans Christian Andersen
Manuela Adreani
nakladatelství Naše vojsko

Od této ilustrátorky už jsme měli doma Malého prince a Alenku v říši divů a to, že jí u nás vyšly další tři knížky (Sněhová královna, Petr Pan, Odysea), jsem zjistila řízením osudu před pár dny. Všechny knížky z této série jsou úžasné, ale na Vánoce to jasně vyhrála právě Sněhová královna.
Mimochodem - nemáte tip na nějakou něžnou zfilmovanou verzi? Frozen tedy určitě ne.















Štuclinka a Zachumlánek
František Nepil
Knižní klub

Klasika, která mě v dětství minula. O to víc se těším, až si ji kluci pod stromečkem rozbalí a my se mezi svátky začteme.
A taky se těším na ilustrace paní Zmatlíkové. Zrovna nedávno jsme se o tom bavily s jednou paní, že jsme si myslely, že už nás ty její obrázky nějak neberou, ale opak je pravdou, naopak jsme si je zase samy pro sebe objevily a vidíme v nich to, co tehdy, když jsme byly malé.












V Dlouhonosech zlobí čerti
Jiří Kahoun
Knižní klub

Slíbila jsem přinést paní ředitelce do školky nějaké letáčky s knihami. Jen jsem tak jedním okem do jednoho nahlédla, jestli by tam pro ně bylo něco vhodného, a vidím novou knížku pana Kahouna. Ale tu my přece už nepotřebujeme, kdyžtak po Vánocích, až to všechno přečteme. Jenže druhý den nám přišla do knihkupectví a vyloženě se mi vnutila.
Dlužno dodat, že knížky pana Kahouna nás nikdy nezklamaly a že klukům se ty rošťáci-bubáci líbí :-) Bude to určitě legrace :-)










Kouzelný kalendář
Jostein Gaarder
Karmelitánské nakladatelství

Přenádherná adventní knížka! Gaarder je skvělý vypravěč.
Leč koupila jsem ji asi až v polovině adventu, takže jsem se rozhodla ji schovat na příští rok - nahradíme jí leporela z Adventního kalendáře, ten už jsme letos četli podruhé a třetím rokem by už kluky nebavil a nepřekvapoval.
Trochu mě mrzí v tomto vydání ilustrace. Např. oproti slovenské verzi.
A taky doporučuji jako audioknihu, kterou namluvil Marek Eben. Kousek jsem si poslechla a chci ji na příští rok klukům ke knížce koupit.












Lední medvědi odcházejí za štěstím
Jana Šrámková
Tereza Šedivá
nakladatelství Běžíliška

Krásná jinotajná knížka s přesahem. Bývá často spojována s uprchlíky, což by někomu mohlo vadit, a proto říkám, že se dá vykládat rozhodně i jinak.







Ještě připomínám další dva články o zimních a vánočních knížkách - tady a tady.
Tady najdete O čertovi od Pavla Čecha.
Tady Husu Lízu a vánoční hvězdu od Petra Horáčka.
A tady Skřítka Rozekvítka.

Krásné pročtené Vánoce vám přeju :-)

15 komentářů:

  1. Děkuju moc za insporaci. Knížka od pana Kahouna a i kouzelný kalendář vypadají krásně. Ten kouzelný kalendář musím určitě pořídit na příští rok. ( a asi rovnou abych na to nezapoměla :-)
    Mám pro kluky schovaných hodně knih na Vánoce, ale už teď vím, že je všechny nemohou dostat. Kolik knih dostanou tvoji kluci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostali jich víc než dost, a to jsem taky nějaké zase odložila zpátky do krabice.
      Od nás jich dostali asi 7 a od babičky plnou krabici, celou sérii knížek z Alberta - Maková panenka, Štaflík a Špagetka, Křemílek a Vochomůrka...., to je taky asi 7 knížek.

      Vymazat
  2. Jedna hezci nez druha, uz se tesim az z toho bude mit Rozina rozum a budem cist spolu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Frozen neni o Snehove kralovne. U nas Frozen deti miluji, nejspis je to temi pisnickami. Pohadka o Snehove kralovne nevim proc, ale na mne pusobi hodne smutne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Frozen právě je na motivy Sněhové královny :-)

      Vymazat
    2. Tak to mne tedy nikdy nenapadlo. Tech par spolecnych veci, no mohli se inspirovat, ale i tak nevim no. Kdyby mi nekdo rekl, ze se chce koukat na Snehovou kralovnu, tak bych mu urcite nerekla: "Jasne, mame Frozen."

      Vymazat
    3. Dokonce se to i oficiálně uvádí, např. na csfd.cz.
      Jen namátkou:
      Walt Disney Studio se pokoušelo již dříve přivést k životu "Sněhovou královnu" Hanse Christiana Andersena, ale nikdy to nevyšlo. Poprvé se o to pokusilo v roce 2002, kdy projekt neslavně opustil hlavní animátor Glen Keane. V roce 2009 se snažili "Sněhovou královnu" oživit znovu. John Lasseter tehdy najal režiséry Kirka Wise a Garyho Trousdalea. V roce 2010 byl projekt opět odložen. 22. prosince 2011 pak studio oznámilo, že se projekt opět rozjíždí, tentokrát pod názvem Frozen.

      Původní pohádka "Sněhová královna" od Hanse Christiana Andersena, na které je film založen, je nejoblíbenějším dílem Jejího Veličenstva dánské královny Margrethe II.

      Postavy Hans (Santino Fontana), Kristoff (Jonathan Groff), a Anna (Kristen Bell) jsou pojmenovány po spisovateli Hans Christian Andersenovi.

      Vymazat
  4. Kouzelny kalendar jsem si cetla loni a celkove jej vnimam spise pro starsi deti. Ale moc se mi libi knizka Vanoce pro kocku - 23 adventnich pohadek a jeden opravdovy pribeh. Tu velice doporucuji

    :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné knížky... a zajímavě zpracovaná je tato Sněhová královna, bude k přehrání na netu ČT http://www.ceskatelevize.cz/porady/10702673811-snehova-kralovna/

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, skvělý výběr knížek. Já mám zatím doma roční holčičku a tak u nás vedou šoupací a hýbací knížky od Svojtky. Ráda bych jí sehnala nějakou knihu o zvířatech, kde by si je mohla osahat...nějaké osrstěné :D Nevěděla byste o něčem? Máme doma jednu od Svojtky o kočce, ale tam je srst jen na přebalu... Díky a mějte se krásně Monika S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla taková série - Zvířátka k pohlazení - Na dvorku, V savaně... Měly tvrdé listy a uprostřed výřez a na každé straně bylo jedno zvíře a "jeho srst". Samozřejmě umělá, ale celkem věrná. Akorát nevím, jestli se to dá ještě sehnat. No mrkněte :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)