čtvrtek 14. září 2017

Slavili jsme

celé léto.


Sérii jsme odstartovali v červnu, kdy slavila narozeniny moje tchýně a můj Muž. Jsou od sebe tři dny. Užili jsme si slunečné odpoledne na zahradě, grilovačku a spoustu dobrot.
Mužovi jsem koupila knihu Eragon. Má celou tuhle dračí sérii a čte to opakovaně. Ale první díl někomu půjčil, a už se mu nevrátil.
A pak taky CD Queen, co si přál.
Pro tchýni zase Quo vadis, co si taky přála. Asi rok. Chodila se na ni ptát k nám do knihkupectví, jestli ji nemáme. Ale objednala jsem si ji a skoro celý ten rok ji sušila v krabici od banánů, kde schovávám knížky pro strýčka Příhodu.
Radost z knížky byla veliká. A taky veliká legrace. Protože švagrová den před oslavou zabloudila jinde do knihkupectví, co by tak mamince ještě koupila, vzpomněla si, že často mluví o Quo vadis. Naštěstí ani v tom tamtom knihkupectví ji neměli, takže to bylo o fous :-D
Každopádně tchýně je z knížky (resp. tohoto vydání) zklamaná. Přísahá, že když ji četla jako mladá, že text byl jiný, a tento se jí nelíbí. Nemáte náhodou někdo zkušenost s tímto a nějakým starým vydáním?



O pár dní později slavil Muž svátek. Upekla jsem rybízový koláč s tvarohem a dali jsme si k němu domácí malinovou šťávu.


V červenci jsem slavila svůj svátek já a užívala si samé dobroty.


Následovalo naše desáté výročí svatby, o kterém jsem psala tady, a ve stejný den i Eliáškův svátek. Vyšlo to na náš pobyt pod stanem.
My jsme si nadělili pohodový večer při letní bouřce a víkendový pobyt ve dvou, na který se teprve chystáme.
Loni jsme si jen skočili na jídlo ke Zlatý rybce, ale to jsem sem za ten rok ještě ani nestihla dát, takže jen pár fotek interiéru tehdy nově otevřené restaurace na břehu Berounky. Vaří tam moc dobře a je to tam příjemné a stylové.



Eliášek dostal nějaká HotWheels autíčka a další Schleich zvířátka do sbírky, konkrétně plejtváka a morče. Resp. rozdělili se s Alánkem, protože u nás to probíhá stejně jako jistě v mnoha jiných rodinách, že když slaví jeden, dostane malý dárek i druhý.

U těch Schleich zvířátek bych se chtěla zastavit a ještě jednou poděkovat paní Jelínkové z obchodu Figurky Schleich. Kromě zmiňovaného plejtváka jsem u nich totiž objednávala více zvířátek, do zásoby. A pár jsme jich právě chtěli vzít pod stan, k tomu svátku, protože co tam budeme kde shánět. Jenže dodávka z Německa se nějak zpozdila, zboží prostě nepřišlo a my už měli druhý den odjíždět. Paní Jelínková byla tak hodná, že to domluvila s kurýrem a on nám hračky přivezl až do kempu. Morče nám přibalila jako dárek. To morče jsem shodou okolností už dlouho sháněla :-)
Dám sem fotky všech nových zvířátek najednou. Kluci už je postupně všechny dostali (jeden svátek, druhý svátek, narozeniny...), ale abych řekla pravdu, už si nepamatuju, co kdo kdy dostal, takže prostě souhrn.






Koncem července jsme stihli ještě takovou malou improvizovanou oslavu poloviny prázdnin, prostě jen příležitost se sejít a užít si to.



Srpnové slavení jsme zahájili Alánkovým svátkem.
Kromě zvířátek dostal taky svůj vysněný Kazeto kufřík a taky pár vesmírných triček. Trička dostali i Eliášek a Muž.
Místo klasického dortu nebo koláče jsem tentokrát zvolila variantu nepečené střechy z BeBe sušenek, protože nám ji kdysi jako dětem dělala máma, takže nostalgie. Ale nebyla to moc dobrá volba, nikomu to extra nechutnalo.



A srpen vyvrcholil už tradičně Eliáškovými narozeninami. Letos sedmé.
Tipy na dárky, ze kterých jsme vybírali, jsem psala v článku tady. Co jsme nakonec vybrali, najdete níže.
Měli jsme v plánu udělat to zase formou výletu k jezírku, jako loni, ale letos to tak úplně nevyšlo. Nakonec jsme slavili zase u tchánů na zahradě. Dopoledne se počasí sice moc netvářilo, ale odpoledne se vyčasilo, i sluníčko se ukázalo. Dobrot bylo dost, milá společnost, dobrá pohoda a jedno oznámené těhotenství :-)
Dort si přál Eliášek celý čokoládový, přání jsem splnila. Pekla jsem podle tohoto receptu. Sluneční soustavu jsem si vytiskla, vystříhla, zalaminovala a znovu vystříhla. Dráhy planet jsem udělala do ztuhlé polevy špejlí. Úspěch byl obrovský!!!
Mimochodem zalaminovaná sluneční soustava slouží dál, ke hře.

Strejda Martin postavil děckám skákací hrad. To byl taky úspěch :-)
A vesmírná nebyla jen oslava a dárky ale je i naše momentální výzdoba bytu.






Ze sklepa, kde uchováváme víno, jsme vytáhli i toto, z roku Eliáškova narození.

Na grilování nesmí chybět pecen chleba. Slavili jsme navíckrát, takže jsem pekla často.

Zábava do pozdního večera

Co tak můžou naše děti na vesmírné oslavě kreslit, že jo?



Přichází poslední část, a tou jsou dárky. Přísáhám, že si pokaždé dám sama sobě za úkol to nepřehnat. Přísahám, že se snažím. Přísahám, že jich koupím jen pár a opravdu vybírám. Přísahám, že ve stejném duchu úkoluju i babičky a tetičky. A přísahám, že mám vždycky pocit, že máme tak maximálně tři. Matematika mi nikdy nešla, fakt.

Hlavním dárkem byla aktovka Ergobag a o té už jsem taky psala víc - tady.




Začala bych asi knížkami. O vesmíru, jak jinak, každá trochu jiná, z každé přidávám pár fotek.
Vesmír v kostce je encyklopedie, ale perfektně udělaná a je vhodná i pro jen trochu větší děti. Obsahuje spoustu informací srozumitelně podaných a úžasné obrázky.










Hned se nám hodila i Safari tuba, jejíž obsah jsme porovnávali s obsahem knihy.










Školní výlet do vesmíru je kniha o mnoha desítkách bohatě ilustrovaných stránek. Jak už je z názvu patrné, jedná se o výlet jedné třídy, která se vydává prozkoumat vesmír. Příběh je na jednu stranu velká legrace a zároveň se ale čtenář v rámci expedice seznámí se všemi reáliemi vesmíru. Takže taková pohádková encyklopedie založená na faktech.











Big Book of Rockets and Spacecraft od Usborne dorazila až na začátku školního roku, takže ji dostal dodatečně, spíš už k zahájení školní docházky. Má úplně jiný papír, než na jaký jsem zvyklá u Svojtky. Takový krásně hebký křídový. A kluci jsou z ní paf.








Dalším z větších dárků byl Lego raketoplán. Je z řady Creator a jako jediný vydržel už skoro celý měsíc postavení, bez rozebírání a přestavování. Ostatní Lego takovou trvanlivost u nás nemá.


Eliášek si taky vybral hru s vesmírnou tématikou Sputnik. Dostal ji od dědy. A hra je to moc pěkná. Zdánlivě velmi jednoduchá, ale připomíná šachy, člověk musí trochu přemýšlet a taktizovat. Ale samozřejmě se může hrát i bez velkého přemýšlení, děti prostě baví přelétávat raketou z jedné planetu na druhou.
Jednotlivé dílky jsou dřevěné, kvalitně nabarvené. A jsou mírně magnetické.



Od babičky a dědy kluci dohromady dostali svítící globus.



Ani puzzle nechybělo. Eliáškovi sluneční soustava Larsen, má české popisky a karton je pevný a silný.
Alánkovi čtyři malé krabičky s motivem pro menší děti.




A ještě jsem na stránkách Pipasik našla vesmírné pexeso k vytištění.


Poslední světle modré tričko bylo k narozkám a je to komplet.



Taky nám, i když se zpožděním a bez komunikace a jiným distribučním kanálem, dorazily Happy labels. Kromě předchozího ale samotné štítky chválím, jsou moc pěkné a zatím teda na všem drží.




Posledním dárkem od nás byla autíčka z filmu Auta - karbonový Blesk a Doktor Hudson.


No ale tím tedy nekončíme, následují ještě dárky od tetiček.
Kluci dostali vesmírnou raketu, která kromě jiného funguje jako taková jednoduchá promítačka. Obsahuje tři kotoučky s reálnými fotografiemi s vesmíru a to se mi teda moc líbí. Alánek nám promítá často. Dá se i na velký formát - my promítáme na bílou roletu, ale to se mi nepodařilo dobře vyfotit.







A ještě 3D nalepovací svítící sluneční soustavu. Tohle se tetě a strejdovi moc povedlo! :-)



Od babičky dostal Eliášek hromádku oblečení do školy a potom taky komplet sadu knížek z Alberta a další vesmírná trička, jedno je i pro Alánka.



A od kamarádů ze Slovenska dostali kluci tenhle nádherný balíček - Pískací trička s raketou a Lego vesmírnou hru! Radost na třetí!!!


  


A tady ještě fotka z druhé oslavy u mojí babičky, Eliáškovy prababičky. Slavil společně s Rozárkou, které byly tři roky. Blejskla jsem, co se všechno sešlo za dobroty, ale vlastně tam není všechno, tak polovina, protože někteří dorazili později a společně už se to vyfotit nepodařilo :-)


Nebylo toho málo a už jen když jsem dávala dohromady ty fotky, tak mi oči přecházely. Ale užili jsme si to všechno vždycky na maximum a to je hlavní. Opravdu krásné léto máme za sebou :-)

19 komentářů:

  1. Parádní!!! Vidím, že s množstvím dárků je to hodně podobné i jinde... Taky si kolikrát říkám, že se musíme krotit. Každopádně díky moc za další tipy. Krásný den. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, a teď jsou na řadě Vánoce :-D A přitom jsem si uvědomila, že už hromadu dárků mám. Radši na to zase rychle zapomenu :-)
      Hezká profilovka ;-)

      Vymazat
  2. Krása! Moc mě zaujaly obrázky Malého prince - ty se dají někde koupit? A taky ten lapač snů a indiánské týpí - to je domalováváné pastelkami? Nádhera...

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu krásné léto! :) Krásné dárky... všechno kolem Vesmíru na velice laické úrovni zajímá i mne, tak se těším, až o vesmír Čmeláček taky jednou projeví zájem... snad nás to nemine... :) Moc děkuji za spoustu zajímavých a užitečných informací, ty knihy jsou opravdu nádherné... už delší dobu přemýšlím, že bych začala kupovat přímo anglická vydání některých knih, které pak vyjdou i česky u Svojtky... :)
    Mějte i krásné září, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že nemine :-) Nebo alespoň mi přijde, že kolem nás všichni frčí na vesmíru, takže je to asi nějaká evoluční dětská nutnost :-D A během posledního týdne jsem zase narazila na další dvě skvělé knížky, ale už bychom byli zavaleni.
      Já jsem se teda naopak s dětmi o vesmíru dost dovzdělala ;-)
      Taky přeju krásný podzim, a bez rýmiček :-)

      Vymazat
  4. Nádherna inspirace nevis Prosím kde koupili promitacku? Našla jsem ji jen na jedne www velkoobchodu.
    Moc díky
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupili ji přímo tady https://hrackychristian.cz/cz-detail-1157338-raketa-projektor-a-hlidac-pokojicku.html. Prý ji našli ještě na jednom eshopu, ale tam byla buď dražší, nebo bylo dražší poštovné, teď nevím. Z tohoto prý přišla perfektně zabalená proti poškození.
      Jinak koukám, že tam mají i jiné vesmírné hračičky a i ty svítící nalepovací planety, kdybyste chtěli ještě něco přihodit :-)

      Vymazat
  5. Parada, hezky jste si to uzili! Jedna oslava za druhou, mate toho teda dost ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dětí přibývá, oslav taky :-) Za chvíli najedeme druhé kolo, to zimní. Neříkej, že to není všude stejné :-)

      Vymazat
  6. Chtěla jsem dceři něco objednat z Tchiba a tohle na mne vyskočilo: http://www.tchibo.cz/triko-glow-in-the-dark-modre-p400092065.html?x=H4sIAAAAAAAAAAFiAJ3_ETMsDgAAAV6W_8--ABRBRVMvQ0JDL1BLQ1M1UGFkZGluZwCAABAAEEcHVhQQIDlhHQfVzAZ7WPYAAAAQ-_TJV1uxuteBSlUr9otexwAUlA63L6eQnqqvP8rcgg7uzlk9tt8Ms3YdYgAAAA%3D%3D. Úplně sem tématicky zapadá :-). Vesmíru zdar :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Vám teda pěkně děkuju! :-) Už ho máme doma. Měli už jen velikost na Eliáška. Alánek to skoro obrečel (nevšimla jsem si při objednání, že celý obrázek je fosforeskující a svítí!), takže jsem mu musela objednat jiné svítící v jeho velikosti. To se vyplatí :-)

      Díky a užijte si víkend :-)

      Vymazat
    2. Jejda, tak snad jsou nakonec všichni spokojení :-). Kdybyste vesmírného ošacení neměli dost, tak u našich otevřeli nový obchůdek a kromě jiného mají vesmírné čepice https://m.facebook.com/novysatnik.cz/ :-).

      Vymazat
    3. Nekliknu na to, nekliknu na to, ne, já na to nekliknu! :-D Vesmírného máme už, myslím, dostatek (ačkoli https://www.instagram.com/p/BbH06_Zj-39/?taken-by=natyrisdesign, naštěstí už ho asi nemá na eshopu, a kdyby jo, tak doufám, že to Ježíšek vidí), ale s těmi tričky z Tchibo se u nás usadil fenomén svítících věcí, takže jsem musela, zase tomu Ježíškovi, dát tip na svítící pyžama z Reserved, s kostrou. A že prý teď frčí trička s pohyblivými obrázky. Úplná patálie prostě.

      Vymazat
    4. Já jsem na to neklikla, fakt ne, to asi samo, nebo nevím. Mají tam, koukám, i autíčkové čepice, a taky autíčkové, u kterých je i raketa.
      Každopádně se obávám, že na naše kebuláky by byly malé.

      Vymazat
  7. Karkulko, vaše paní tchýně má s tím překladem nejspíš pravdu, stěžuje si na něj mnoho lidí, kupříkladu tady: http://www.iliteratura.cz/Clanek/35227/sienkiewicz-henryk-quo-vadis nebo tady: https://www.databazeknih.cz/blog/quo-vadis-vydani-2013-omega-dobrovsky-nebrat-1589 . A celkově praktiky nakladatelství Omega a jejich přístup k překladům propírá např. Viktor Janiš http://forum24.cz/viktor-janis-vydavaji-mizerne-preklady-a-kritikum-vyhrozuji-pravnimi-kroky/ . Jinak to vydání, po kterém touží, bude nejspíš to černé z osmdesátých let v překladu Ericha Sojky a seženete ho v každém antikvariátu. Ukažte manželovo mamce obrázek, určitě pozná, jestli je to ona: https://www.databazeknih.cz/knihy/quo-vadis-285

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Vy máte přehled! :-) Děkuji. Nějak mě vůbec nenapadlo si to googlit.
      Tak se pokusím sehnat jí k Vánocům tu starou verzi, myslím, že měla právě tu černou.

      Vymazat
  8. Protože se na Vysočanech celkem rychle chytla rozvážka květin tak jsem si zvykla i na to že mi manžel každý den nechává posílat květiny. Povím vám teda ale holky že si na to člověk skutečně velmi rychle zvykne. To je něco co vás skutečně dostane.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)