středa 21. února 2018

Praha s dětmi

Ač téměř rodilá Pražačka, v posledních letech jsem se hlavnímu městu vyhýbala, vadil mi jeho ruch a přeplněnost. Ale začínám mu zase přicházet na chuť, asi i kvůli dětem, přeci jen je plné historie a krásných míst, které bychom měli znát.


Teoretická příprava je základ - máme toho víc než dost, něco asi ještě zahrabané, něco teprve vyjde. Teď už zbývá jen plánovat výlety, výstavy, divadla...










Dávám odkaz na nástěnku na Pinterestu, kde shromažďuji tipy na čtení o Praze, naučné publikace, příběhy, ale také tipy na muzea, galerie, vycházky, dětská hřiště či naučné stezky. Mrkněte.

V uplynulých letech jsme té Praze opravdu moc nedali, přesto pár výletů jsem v archivu našla:
Archa Noemova v Nové budově Národního muzea (tam jsme byli letos už podruhé, vzali jsme tam malou Rozárku a opět úspěch)
Loutková pohádka ve Starém purkrabství na Vyšehradě

Během uplynulého víkendu jsme stihli Prahu navštívit dvakrát - v sobotu jsme se vydali do Tančícího domu na Sedmičky Josefa Lady a v neděli do Národního technického muzea.

Sedmičky jsou podle mého velmi přeceňovaná komerční výstava s nevyužitým potenciálem. Navíc v nedůstojných prostorách. Za nemalé vstupné (rodinné Kč 390,-) jsme se proplétali mezi množstvím zejména velmi mladých cizinců, kteří se tam ocitli z nějakého podivného důvodu. Z patra do patra se dalo dostat jen po jakémsi bočním schodišti, které na mě působilo špinavě. Kam oko dohlédlo, byly cedulky, které varovaly před dotýkáním se exponátů, a kazily tak i to, co mohlo z celé výstavy zanechat lepší dojem. Kultivovaný návštěvník snad taková upozornění na každém kroku nepotřebuje, a krom toho byl v každém patře kustod.
V podzemním podlaží se pak nacházela část výstavy určená dětem, která slibovala interakci. Zahrnovala jednoho nehezkého splihlého Mikeše, kterého nebylo možno si pohladit, protože se hned kymácel; jedno kartonové auto-letadlo, za kterým se promítaná na zeď míhala ladovská krajina, v autíčku se však kromě točení volantem nedalo nic jiného dělat; jeden malý praxinoskop, již bez jednoho dílku; jedno pexeso na větší obrazovce; průlez knížkou á la Kaňka do pohádky; koutek, ve kterém se promítaly Ladovy pohádky, monitor byl nastavený nakřivo a sezení nebylo moc pohodlné, zaznamenala jsem i rozbitou židli, koutek byl zároveň hned u výlezu z bočního schodiště, takže tam byl často rušivý provoz; jedna kartonová Sarka Farkova jeskyně, která však vedla do tmavého kouta, kde nebylo nic než použitý papírový kapesník, který ale svítil na dálku a už tam dávno být nemusel.
Děti to moc nebavilo.
Ve dvou nejvyšších patrech pak už byly vystaveny jen obrazy, které bych si bývala ráda prohlédla, ale vzhledem k nudícím se dětem nebyl čas. Podél zdí s obrazy byly nataženy mobilní zátarasy, což se zase odráželo negativně na výsledném dojmu. Když to srovnám třeba s výstavou Daisy Mrázkové ve vile Pellé, kde jste si mohli do obrázků skoro zabořit nos...
Největším zážitkem z celé výstavy tak byl asi výhled z kupole Tančícího domu, do které máte v rámci výstavy vstup zdarma. Akorát tomu předchází fronta na výtah a průchod celkem natřískaným barem. Prostě ne, tohle opravdu není ten druh výstav, které bych chtěla dětem dopřávat a za které bych chtěla utrácet peníze. 
Zajeďte si raději do Hrusic, do Památníku Josefa Lady. Tam jsme byli asi před pěti lety a bylo to moc hezké.





















Konečně obrázky si můžeme prohlížet i doma.


Nedělní výlet do NTM byl naopak z těch velmi vydařených. K expozici Doprava snad není potřeba nic psát, je to tam opravdu úžasné, na své si tam přijde každý, milovník aut, vlaků, lodí, letadel nebo třeba jízdních kol.
Stihli jsme ještě expozici Čas a Hornictví, hernu Merkur a taky kafe a pohár v kavárně. Doporučujeme všechno!







































S prázdnou jsme z muzea neodešli



Ta čokoláda je pražská a moc dobrá :-)

Na následující měsíce máme v plánu několik přednášek, naučných vycházek a divadel, budu přidávat postupně na blog. Koho téma Praha zajímá, snad tu najde inspiraci. A naopak budu ráda za tipy od vás :-)

9 komentářů:

  1. Těch krásných knížek, ách.... Které jsou nejlepší z nejlepších? Moc děkuji.... Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc složitá otázka :-) Pokusím se co nejdřív nafotit pár stránek z každé.

      Vymazat
  2. Dobry den,take bych se primlouvala za blizsi informace ke kniham o Praze.Nektere zname,ale ty ostatni vypadaji taaaak kraaasne:-)Moc dekuji,Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě co nejdříve z každé pár stran nafotím, ať máte představu :-)

      Vymazat
  3. Dneska jsem v Levných knihách objevila a hned koupila knížku Pražské drobnosti anebo kouzelné maličkosti od Pavla Srnského, která se zaměřuje na drobné detaily na budovách, například klepadla :-) do Prahy to máme dost daleko, ale možná už příští rok se tam vydáme a hledání právě takovýchto detailů může výlet ozvláštnit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, asi si ji objednám :-)

      Vymazat
    2. Opravuji, autor se jmenuje jménem Stanislav :-) a v Levných knihách vyšla na 79 Kč, zatímco jinde jsem koukala, že za ni chtějí přes dvě stovky...

      Vymazat
  4. Nádherná sbírka knížek. ;-) Děkuji i za zhodnocení výstavy v Tančícím domě. Měli jsme ji v plánu a asi si raději najdeme něco jiného. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky rádi jezdíme s dětmi do Prahy. Většinou chtějí vidět, kde jsem studovala, takže betlémská kaple, pak ČVUT... :) A já si tam vždycky taky něco najdu. Třeba nedávno skvělou pekárnu, kde pečou domácí chleba a další pečivo. Dokonce i dětem se tam líbilo. Navíc to tam fakt nádherně vonělo, že se mi ani nechtělo domů. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)